zondag 6 september 2009

weekendalfabet (2)

Aaron en Valerie Aaron schildert, Valerie doctoreert in de filosofie: een kritische studie over het huidige wetenschappelijk onderzoek naar geluk. Empirisch aftasten van geluk.
Proefondervindelijk betasten van geluk, zeg ik, dan moet je Snijders lezen. Snijders is zwarte gordel.

Andrea Op zondag twee vroege bezoekers, 'k had ze opgemerkt toen ze aan de Dampoort over het zebrapad stapten. De Amerikaanse Andrea is op rondreis in Europa, de ander is iemand uit Bangladesh - 'Karamanlis ou quelque chose comme ça: Karawo? Karawasch? Karacouvé? Enfin bref, Karatruc.' - en woont in Gent.
uit Quel petit vélo à guidon chromé au fond de la cour? van Georges Perec - Ed. Denoël 1966, page 13: C'était un mec, il s'appelait Karamanlis, ou quelque chose comme ça

Carole Woont sinds vorige week in Sint-Gilles. Christophe is bezig in het huis dat ze kochten, pleistert de muren van het atelier. Voorlopig hokken ze in een appartement.

Daniël Lanois Hij staat op 1 naast Waits, Harvey en Beefheart. Merlyn en Lucia hebben gereserveerd voor het optreden in AB op 13 september eerstkomend.

dupont In crox is 't een klassieker. Eén openingsavond volstaat om door de voorraad heen te zitten.

een dreigement
'Hans, ik ga joen blog laten platleggen door Russische piraten,' keelt Joeri Van Dattum. Hierover zit hij gedurende enige tijd na te denken, over dit dreigement.
'Ik wil het scherper stellen...!' Hij herformuleert het dreigement, geen Russische piraten gaan de blog platleggen, want die kwamen vast te zitten in Zanzibar, dus nee, blaft hij, vergeet die Russische piraten, wat hij bedoelt is
'Er staat,' zegt iemand. Ze wijst richting poort. Staat er een olifant voor de poort? Ik ga kijken. Er staat geen olifant voor de poort.
'Hackers!' toetert Dittum. Dat bedoelt hij, hackers. 't Hoeven niet eens Russische hackers te zijn.
Hackers, godverdomme. Zo'n hacker zit van 's ochtends tot 's avonds voor een blauwig beeldscherm, de wereld herleid tot beerput, cultuurcoprofagie, borrelhapjes op smaak gebracht met stront.
'De stockruimte, vorig jaar, dat was een beerput,' zeg ik.
'Dat zal ik op mijn blog smijten,' sneert Joeri.

een schilderij
Op de vraag of hij er al mee naar het containerpark gereden is, antwoordt Van Ryssen het volgende: 'Ik ben nog altijd aan het zoeken waar ik het ga hangen. 't Staat nu op een ereplaats.'

fataal
Tweeëneenhalve bladzijde instructies om vijf monitoren, vijf dvd's en een geluidsinstallatie aan de praat te krijgen. Bovenaan bladzijde twee gaat het fout: op de monitoren komt geen beeld wat alle volgende stappen overbodig maakt. Ook met de computersimulatie van HAP gaat het fout.

fontein De barman legt uit hoe het met het bier zit. 't Is laat op de avond, Jens en Jasmiena hebben zich voorgenomen om naar Brussel te treinen, Jelle smeet zich in de drank en Van Dittum triomfeert.

geluk >Aaron Valerie

Jasmiena Hoe heet je, vraag ik aan een jongedame die aan de bar plaatsnam. Jasmiena, zegt ze. Ze is met Jens. Jasmiena met de mooie ogen. Glundert Jens misschien wel vanwege het totaalgeluk van die mooie ogen. Later missen ze de trein, dat wil zeggen ze stappen wat vroeger op want wonen in Brussel en missen de trein en belanden dus weer aan de crox-bar waar het late uur en een compleet uit de hand gelopen demonstratie van de barman intussen voor een licht ontspoorde vorm van ambiance heeft gezorgd.

Joeri 'Ik ben wel een beleefde jongen, normaal. En mijn naam is Joeri he, in uwen blog,' zegt Wim.

Kant 'Met Kant?' Ik zei met Kamp is het eenzelfde verhaal. 'Ik dacht dat je Kant zei,' zegt de gesprekspartner. Nee ik zei met Kamp, zeg ik. Allemaal aanwezig trouwens, ook Odette, die tegen de buik van Sarah aanhangt.

Odette Twee maanden oud.

over zekerheid Ze zou zeker komen, had ze gezegd.

remix De blokfluitspeler is in Amsterdam en de fietsers die een boomstronk stelen zijn Letten. Ook de Volkswagen is Letland, de skiër is ergens in Frankrijk en de scene in de tram Japan. Die scene met de flikken: Belgisch. Uit Amerika twee meisjes die over een trap stuiteren. Japan de zakenman. Een globaal fenomeen, globos, overal is dronkenschap. De Duitser die met z'n broek aan een prikkeldraadversperring vast komt te zitten, de Rus die met een boom vecht, Hasselhof die een hamburger eet en twee jochies uit Brittum, sportieve kledij, foute humor. Die met dat groene hoedje, dat zijn Grieken.

science fiction Roman van jaren zeventig of jaren tachtig (zoek het werkwoord). Stelt de verhouding tussen man en vrouw in vraag en het verhaal, hier gepresenteerd als notendop, speelt zich af in 1940. Naam auteur vergeten. Het is Van Ryssen die het te berde brengt, dat en dit, Van Ryssen, de man met het panache van wijlen Cicero, de veelweter, de allesprater, het borrelhapje voor en na elke gedachte, Van Ryssen, de barman-filosoof en nog wat andere dingen (over de score van zijn recettes gaan we het niet hebben), hij is het die, laten we het zeggen zoals het is, die met alles omarmend enthusiasme over deze volslagen onbekende kutroman begint te lullen, er in niet minder dan een handomdraai een meesterwerk van maakt en ons, wij, van de aarde weggeblazen, perplexe sukkels, in tot het einder reikende onwetendheid ter plaatse laat en dit zal blijven doen met natte vinger, roeren in die walmende beerput van onwetendheid waarin elke voetstap galmt ver tot in onbetreden eindigheid.

sex Een Pool die twee Chilenen neukt. Gerontofilie: kicken op sex met bejaarden. Tillofilie: kicken op sex met een praatjesmaker, een van de vele varianten van coprofagie. Tillofielen raken de blaadjes die Tillo redigeert met de mond aan, vaak kussen ze de afbeeldingen, anderen vegen er hun gat mee af. Bij eenden komt homosexuele necrofilie voor.

spin Marc maakt des avonds een foto van de spin op Merlyn's schouder. Merlyn (lakoniek): 'Het leven is een spin.'

stront >dreigement /cultuurcoprofagie/ >tillofilie /vervlakking, cultuur herleid tot het gebruik van massa als medium, de ultieme bestemmingsdrang van toiletpapier/

thee
De moeder van Joke drinkt groene thee. Zo is het, zo zijn ze. Prinsessen drinken kopjes thee. Soms drinken ze wel twintig kopjes thee.

Geen opmerkingen: