dinsdag 13 april 2010

dinsdag 13 april

Een boom met mussen vult het plein tot de nok met knetterend gekibbel.
Boven de mussenboom op het plein torent de kathedraal. Rond halfzeven ontploft de kathedraal in een eentonig en lawaaierig geklepper van rammelende kettingen en roeste klokken. Op de achtergrond van dit spektakel is het metalige en knorrepotachtige geluid van een vuilniskar en het dreigende geratel van een pneumatische boormachine.


Ze zijn blij dat ze het afbreken, zegt de persoon aan wie ik vraag wat voor gebouw het was. Hij herinnert zich nog dat het er niet stond. Tot eind vorige eeuw werd het als congresgebouw gebruikt. Wat er in de plaats komt? Een winkelcentrum. Hij had er liever een parkje gezien, op die hoek vlakbij de kathedraal.

foto: l' escalier Marguerite Duras à Trouville

Ter rechterzijde de oostelijke gevel van l'Hotel des Roches Noires, waar Marcel Proust drie keer logeerde. Dat hebben ze bijgehouden. Drie keer. De eerste keer was in 1885.
Van 1963 tot 1996 was het een van de reguliere verblijfplaatsen van Marguerite Duras.
'Quand les tempêtes étaient fortes, certaines nuits, on entendait clairement l'assaut des vagues contre le mur de la chambre et leur déferlement à travers les paroles.' Les Yeux bleus cheveux noirs, p. 152.

foto: het bos bovenop la falaise des vaches noires

Cap de la Hague.

Geen opmerkingen: