zondag 6 maart 2011

weekendalfabet

foto: johanna van overmeir, performance 5
detail: het totaal van koran, bijbel en tora volgt de Libische kustlijn

Ann verhuist. Ze zal Oudburg missen, zegt ze. Acht jaar heeft ze er gewoond, op het tweede boven het Griekse restaurant. Zelf heb ik niet zo lang in Oudburg gewoond, van september 2003 tot half mei 2005.

Bijbel, tora, koran, alles samen niet meer dan een kamerbreed tapijt. Meer is het niet. Tweeduizend jaar oeverloos geëmmer herleid tot 35 vierkante meter.

Charlotte. In 2007 of 2008 is ze steunend lid geweest. Intussen is ze cum laude afgestudeerd. Ze werkt in de sociaal-culturele sector. Dat is een tijdelijk baantje, zegt ze. Ze wil naar Indonesië, dat gaat ze samen met haar vriend doen, die reis. Haar thesis ging over Factor 44. Nog meer experimenteelkunstencentrumachtig dan Croxhapox eigenlijk, vindt ze, zegt ze. In 2006 hield Factor 44 het voor bekeken. Jammer dat ze niet wat vaker over de vloer komt.

Christine Vuegen vroeg of ik wat meer wist over het crox-project van Mehdi-Georges Lahlou.

cultuurbeleid. In DM een démarche van Erwin Mortier: het cultuurbeleid moet Belgischer. Daar ben ik het mee eens. Cultuur staat boven regionale belangen. Je kunt niet betwijfelen dat er een Belgische cultuur bestaat, schrijft Erwin Mortier. Waar je desnoods wel aan twijfelen kan, of er een Vlaamse cultuur bestaat die dat woord verdient. De Vlaamse radicalen en cultuur, het slaat als een tang op een varken.

dans
Gwendolyne danst. Robbert filmt. Ik maak een foto. In het zaaltje zitten twintig mensen. Marc registreert de gebeurtenissen. Robbert filmt me maar dat weet ik niet.


De groenten op het gelijkvloers, de pantoffels op het eerste.
Klaas snijdt wortelen. Dat wordt niet gefilmd. Op een klein gasfornuis staat een kookpot te dampen. Dat wordt wel gefilmd.

experimentjes. Frank Merkx legt uit hoe je het publiek bespelen moet. Het is laat op de avond. We glunderen, gniffelen, als Merkx het woord neemt, is er altijd wel wat te beleven. Hij schuwt het woord niet. Publiek, zegt hij, dat moet in de gelei zitten. Je moet ze in die gelei zien te krijgen. Als ze er eenmaal in zitten, gaan ze mee bewegen. Over zijn puberale fratsen is hij eenduidig: pretty heavy shit.

Jupiler Jungle. Gwendolyne begint me een fascinerende gebeurtenis uit de doeken te doen maar daar heb ik opeens geen tijd voor, ik doe de bar en er wordt drank besteld.

konijn. Mijnheer Kadhafi is een geflipt konijn. En dan is er ook nog die zwijnerij met economische belangen. Politieke besluitvorming quasi nihil, gelobby achter de schermen, mummelen aan de zijlijn. Typisch.

kubus
In de kubusruimte is Hannelore Van Dijck aan een werk in situ project begonnen. Blauw werkpak, naaldhakken, stofmasker, houtskool op blote muur.

Mijmeringen, bedenkingen, interventies. Mijn morele steun gaat uit naar het Lybische volk. Veel hebben ze daar niet aan. Ik volg de gebeurtenissen op de voet, de horrelvoet van wat op internet aan informatie mee te graaien is. Assange dreigt uitgeleverd te worden aan Zweden en de soldaat die maar liefst honderdduizend documenten gelekt had, hebben ze gedurende zeven uur naakt in een cel opgesloten. Dat is ergens in Amerika gebeurd. Achter dit alles spelen eigenlijk alleen economische motieven. Andere motieven zijn er niet.

onbeschrijfelijk. Gouyasse, het onbeschrijfelijke bier.
Van Beir, zeg eens, wat vind je van dit bier. Onbeschrijfelijk mevrouw, onbeschrijfelijk.
Gouyasse, het onbeschrijfelijke bier.
Ook wel reden natuurlijk waarom het onbeschrijfelijke meisje er op zo'n onbeschrijfelijk prettige manier verlekkerd op is.
Omdat je zei dat het onbeschrijfelijk is, zegt ze.
Robbert is het daar mee eens. Ook hij bestelt een Gouyasse.

pathologie. 'Een woord dat in de politiek zelden tot helemaal nooit gebruikt wordt: pathologie.' Veel van dat zogeheten politiek vernuft is te herleiden tot pathologische reflexen. Mijn informant heeft me op een glas worldshake getrakteerd. We zitten in Minor Swing. Het is er heel erg druk. Ik schrijf op wat hij zonet gezegd heeft: 'Veel van dat zogeheten politiek vernuft is te herleiden tot pathologie.' Hij bedoelt niet alleen Khadafi, ook de Vlaamse zaak is pathologisch. Het is een gekkenhuis.

Philippe. Philippe legt uit wat er die dag gebeurd is. Hij en Johanna waren in de Ardennen op heilige schriften aan het jagen. Ze hadden een bijbel neergemaaid, een tora te grazen genomen en tenslotte ook een koran in het vizier gekregen die hij met een zuiver schot neergelegd had. Toen ze naar de auto stapten, liepen ze tegen een boswachter aan en toen begon de klereherrie, toen ze die vent tegen het lijf liepen. Philippe had een Mosin Nagant bij, model 1891, kaliber 7.62x54R. Dat viel niet in goede aarde. Dat soort dingen gebruiken ze in Stalingrad. De infanterie is er mee bewapend. Toen de boswachter hoorde dat ze een bijbel, een tora en een koran buit hadden gemaakt, werd hij opeens ziek van het lachen. Hij scheet in z'n broek van het lachen. En zo kwamen ze dus toch nog weg. Philippe is wel z'n Mosin Nagant kwijt. Dat ding ziet hij niet terug, beseft hij.

procent. 30% Vlamingen in de gelei van het N-VA. 'Wat zegt u, fucking 90% godverdomme!' brult Merkx.

Recent Keyword: huizen vilvoorde, bart dhaluin, marc autostop leuven, verkrachting knokkestraat, kantoortje, veronic decock, konijnenvellenlijm, tuinstoel maken.

Rik springt binnen. We maken twee stapeltjes van 150 cards.

rokje
Het polkadotrokje van Gwendolyne.

sexy. 'He maat, dat is sexy, he maat,' zegt iemand die in m'n nek ademt. Ik sta in een nachtwinkel die door twee Afghanen gerund wordt. Het is vrijdagavond. De uitbaters spreken Urdu en Parsi en een handvol Westerse talen. Ze kennen me, ik kom er vaak. Zelf zien ze het ongetwijfeld als travesti. Dat is ok. Ik heb het niet zo op met die meningsverschillen. Vrouwen en mannen hebben gelijke rechten. We hebben echt wel af te stappen van het idee dat het wat anders heeft.

Thoma Sankara. Hij werd vermoord door een vriend, die nu president van Burkina Faso is. Dat ging met hulp van de Fransen. Burkina Faso is een Franse kolonie. De Fransen hebben er nog altijd militaire terreinen, controleren het land, plunderen de rijkdommen. Dat is wat Levy zegt. Levy danst. Hij is een danser, op reis in Europa, woont in Burkina Faso. Hij is vaak in Europa. Je moet naar Burkina Faso komen, zegt hij. Hij nodigt me uit om naar Burkina Faso te vliegen. Ik weet niet of ik dat durf. In het noorden van het land is woestijn. Over de stranden in het zuiden slaan de golven van de Atlantische oceaan en ze spreken er Frans. Het is een kolonie.

verwantschap. (1) Het huidige kapsel van Frank Merkx en het totaal van bijbel, tora en koran, eindproduct van de performance van Johanna Van Overmeir. (2) De lengte van het rokje van Laura en de lengte van het rokje van Gwendolyne.

Geen opmerkingen: