zondag 20 maart 2011

weekendalfabet

beweren Lybië beweert dat zeker 64 mensen om het leven zijn gekomen door de Westerse luchtaanvallen. Ergens las ik dat Lybië beweert dat er 144 kinderen zouden gedood zijn.
Aangezien Bart De Wever wellicht niet over de taalgrens heen raakt en bij afgevuurd worden ongetwijfeld ergens in een patattenveld belandt, zou Vlaanderen misschien kunnen overwegen om Eddy Wally op Lybië af te sturen.
chomsky We hadden het over intelligente Amerikanen. Dee heeft net een boek van Chomsky gelezen. Van Ryssen merkt op dat Chomsky met Mandel bevriend was en dat Mandel zelfs geen koffiemachine kon aanzetten. Zijn echtgenote deed dat. Mandel wist naar verluidt niet hoe het moest.
cyrrilus Cyrrilus en Methodius zijn op een brandstapel geëindigd. Aan Cyrrilus en Methodius danken we het Cyrrilisch. Twee monniken, daar hoeft geen plaatje bij, die er op uit gestuurd werden om Oost-Europa te kerstenen. Van Ryssen situeert het in elfde of twaalfde eeuw, de periode van het Koninkrijk Kiev, net voor het Moskovitische imperium begon. Cyrrilus en Methodius werkten een nieuw schrift uit dat naar Cyrrilus genoemd werd. Russisch en Bulgaars zijn daar afgeleiden van. Svetlana, een Bulgaarse prostituée die ik tien jaar geleden in Màlaga ontmoette, sex hadden we niet, we deden de plaatselijke galerieën, zei dat Cyrrilisch niets met Russisch te maken heeft. Het schrift had vooral in Bulgarije opgang gemaakt, zei ze, en het Russisch was er niet van afgeleid, dat had zich op een andere manier ontwikkeld. Voor Svetlana, begreep ik, maakte het Cyrrilisch deel uit van de Bulgaarse identiteit en daar konden de Russen alleen maar jaloers op zijn.
fijn Fijne werken, fijne mensen, fijne avond. Iemand zegt: Kijk, zo hoort het, wat een fijne avond. De betovering, het empathisch vernuft. We gaan niet moeilijk doen.
gebruikelijk De gebruikelijke handelingen. Eerst de cijfercode. De poort gaat open. Ik betreed de hall, activeer een lichtschakelaar, het licht floept aan, in het keukentje plaats ik de handtas op een bierbak. Sculptuur. De chaos van gisteravond. Ik neem een bezem en begin te vegen. Peuken, plassen, er is gemorst.
Gisela Nu, zijn vrouw heette Gisela, merkt Van Ryssen op. Zijn tweede vrouw, verbetert Dee. Zo zijn ze wel, die Marxisten, moppert Van Ryssen. Wat gênant zeg, zijn tweede vrouw. En dan moet ge ook weten dat dat van een post-Marxist komt. Dee (na een korte stilte, verroert geen vin, zegt): Ik ben ik geen post-Marxist. Ik ben nog altijd Marxist. En schrijf ook maar op, sneert hij: die stilo schrijft niet goed godverdomme.
hand De hand van Kadhafi schudden.
idiotie VN-topman Ban Ki Moon sprak deze avond de hoop uit dat Libië het nieuwe staakt-het-vuren wel naleeft.
kadhafismen Sarkozy is een vijs kwijt.
normol In het Spaans Huis kijkt iemand naar me om en zegt: 'Da's toch nie normol.' Een mens kan niet alles weten en hoeft ook niet alles te weten. Wat is normol. De prostitutie van de Vlaamse zaak, dat is normol. Dat ge met uw smoel in van die blaadjes staat, dat is normol. Dat ge aan quizen gaat meedoen terwijl ge eigenlijk wel wat anders te doen hebt, dat is normol. Het mediafascisme van de Vlaamse zaak. Normol is normol.
Soutine Met Markus komt het gesprek op Soutine. It is very dangerous to hang next to a Soutine painting.
Markus: 'The red flowers...'
Ik weende tranen met tuiten. 'Soutine is one of those artists who really never made a bad painting.'
Markus heeft het niet zo voor Tuymans. Tuymans is een machine.
spin De spin heeft ze in de toilet in the yard behind the door gevonden. Bij oma. In dat toilet, dat in geen eeuwigheid gebruikt was, heeft Susanne best wel nog grotere exemplaren aangetroffen. De locatie is Gröden, near Dresden, in de voormalige DDR.
Van Ryssen Herinnert zich dat we het over Kadhafi en Obama hadden, het systeem in China en Rusland, de verweving van politiek en bedrijven, pizza Tripoli, de domheid van de doorsnee Amerikaan, de koloniale geschiedenis van de Arabische wereld, de beperktheid van het woordenboek voor dossiers van het Ministerie en Chomsky.
ver-eiken
woordenboek
Geen woordenboek is dikker dan het boek van de woorden die er niet in voorkomen.

Geen opmerkingen: