zondag 27 maart 2011

weekendalfabet

anti-hond De hondmens of menshond, homo caniens. Er zijn tal van variëteiten. De soort komt voor van noord- tot zuidpool. De rechtlijnige mens, de één-en-geen-andere-waarheidmens. Als één iets waar is, is alles waar staat niet in het gebedenboekje.
'Iedereen is een Buddha in wording,' zemelt Brigitte Callens. Dat heeft Het Laatste Nieuws opgetekend. Let op uw woorden, mevrouw Callens: 'Of een Kadhafi in wording. Kijk naar De Wever.'
De anti-hondmens: hij/zij houdt niet van honden.

Hendrik Hendrik van Zweden. Woont in Oostakker. Tien jaar geleden hield hij zich met schilderkunst bezig. Foncke en Szwacjer, dat waren de galeries waar hij graag mee te maken wou hebben. Niet zo'n interessant uitgangspunt he, grijnst hij. Hij was meer met de galeries bezig waar hij graag had willen tentoonstellen dan met de schilderijen waar hij mee bezig had moeten zijn. Toen hij besefte dat dat uitgangspunt niet deugde, hield hij schilderkunst voor bekeken. Hij is wild enthusiast over de huidige projectperiode. Godverdomme, Markus Willeke, kan die man schilderen zegt, roept hij. Ook de andere projecten vindt hij van een zelden gezien niveau.

Ian Ian en z'n vriendin zijn net terug uit Damascus. Ze hebben er de eerste weken van de opstand meegemaakt. Een maand geleden, legt Ian uit, klonk het nog, in z'n Syrische vriendenkring, dat 't niet zo'n vaart zou lopen. Syriërs, zeiden ze, zijn nationalistisch en behoudsgezind. Nu, niet eens een maand later, komen ze op straat tegen het Syrische bewind, ze bewapenen zich, gaan mee in de revolte en zijn bereid om voor het nieuwe Syrië te sterven.

Lundehund
Francis en Sarah hebben een Noorse Lundehund. Niet dat ze een hond wilden. Sarah is anti-hond maar het was wel zij die met het idee op de proppen kwam om een hond in huis te nemen. Zigi heet ie. Het had Jozef moeten zijn, zo hadden ze hem willen noemen, maar hij was al met Zigi vertrouwd en dus bleef het Zigi. Zigi heeft een beetje het karakter van een kat, eigenlijk. Hij is niet slaafs, zeer koppig, manipulatief en achterdochtig. Hij ligt vaak zomaar wat te liggen, zoals katten doen, en alles gebeurt op zijn condities.
Lundehunden, merkt een bezoeker op die een deel van het gesprek heeft kunnen volgen, werden gebruikt om op papegaaienduikers te jagen.


maaltijd En wat van de maaltijd rest:


matinee
In croxhapox valt het mee: 85 bezoekers. De Lybiërs tel ik niet mee. Ze waren met twee bussen gekomen. Een van de bussen deed het niet, werd door de andere voortgeduwd. Ze hadden er drie weken over gedaan, zei een van de buschauffeurs. Dat staat hier in de weg hoor, zei ik. Een half uurtje maar, zei de chauffeur.

papegaaiduiker
lundehund

rijkdom, welvaart Rijkdom en welvaart staan niet in hetzelfde trefwoordenboek. In het witteboordenwoordenboek staan overigens geen woorden, alleen cijfers.

Rinji & Sachiko Eind 2009 pakten we in coproductie met MER uit met een eerste vinylplaat, Golden Hypnos, een dubbelproject van Johan De Wilde en de Japanse sound-artist Sachiko. In gespecialiseerde media werd het ding bejubeld.
Rinji en Sachiko zijn op tournée in Europa. Wouter van Smeraldina Rima kwam met het geweldige nieuws: Sachiko is in Europa en op zondag 27 maart konden ze naar Gent komen, na concerten in Brussel en London.


smeraldina-rima
Het concert van het Japanse duo Rinji en Sachiko is het eerste van een nieuwe samenwerking. Op donderdag 7 april eerstkomend volgt een concert van Steve Gunn.

stilettos Stilettos, legt Heleen uit, hebben een hak die 1cm breed is en minstens 9 cm hoog. In Wikipedia staat er: 'Om van een stilettohak te kunnen spreken moet de hak minstens 7 cm hoog zijn en niet breder dan 1 cm.'

vrouwen Sarah is anti-hond, zegt ze. Cybele is from Rhode Island, Eda woont in Tallinn. Marijke is de vriendin van Eli. Astrid staat op een van de huisjes van het woonerf. Heleen en Astrid hebben voor arts gestudeerd. Heleen is dronken. Ze struikelt, lacht, gilt. Ellen is met Tim. Hallveig zegt dat ze met Francis een afspraak heeft over twee werken die in croxhapox hingen. Eda schildert. Céline bestelt een pintje. Lore maakt werk dat aan dat van Hannelore verwant is. Kate Bush is fantastisch, Polly Jean Harvey gaat boven alles uit. Sexy en onzijdig, dat is wat de als rebel uitgedoste zwerver zegt. Sachiko is sprakeloos.

zaterdag Dus er zijn vandaag 18 mensen geweest. Ann bevestigt dat cijfer: 18 mensen. 81jarigen waren er niet bij.
In de wasserette liep ik Yannick Franck tegen het lijf. Sabrina is in croxhapox, zei hij. Yannick sprak de syllaben uit alsof hij over een dunne balk te stappen had.
Er kon niets gebeuren, de balk lag op de vloer en de syllabische stapjes gaan keurig. Als ik in de Koningin Astridlaan met bleke of donkere collants, op hakken en in minirok over straat stap, zijn er meteen 100 mensen die het gezien hebben en van die 100 wellicht ook 100 die daar een of andere commentaar op hebben. Een snaak van een jaar of twintig gaat over het voetpad rennen met een hoofd net zo rood als een aardbei. FIEN!!! schreeuwt hij. Kijk eens, die mijnheer. Hij roept, hijgt, rent, hapt naar adem. Ik stap uit de auto, ze kijken. Wat Fien denkt, weet ik niet. De jonge snaak is midden het straatdek gaan staan. Een kijkfile.
Yannick heeft het makkelijk, niemand gaat op z'n woorden letten en zonder dat hij van de balk omlaag gutst stappen we uiteindelijk toch op Frans over. Ik ga aan het venster zitten en neem De Morgen door.
Het gesprek kwam op een van de schilderijen. Een lastig ding. De aanzet leek ok. Toch zit ik bijna een week met het ding te worstelen zonder dat het ook maar een centimeter opschiet. Zou het werkverslag er voor iets tussen zitten? Nee. Van Ryssen deed de excel-sheets, ik had niet meer dan een duiding bij de inhoudelijke en artistieke werking te schrijven. De Vlaamse Gemeenschap heeft daar sinds enige tijd een frame voor en dat is eigenlijk wel net zo goed.
Nee dus. Het werk aan het verslag heeft me niet gehinderd. Het is het schilderij. Het begon vervelend te doen, ik was de controle kwijt. Een helft van het doek staat zoals ik het wil, de andere helft gaat moeilijk doen. De situatie is uitzichtloos. Ik heb geen idee hoe ik het doek redden moet.
18 bezoekers op zaterdag is ok. Je kunt niet alles willen. Het is niet altijd feest.
Veel mensen die het werk van Susanne Kutter knap vinden, zegt Ann.
Euh zei dat hij de flyers in de bib had zien liggen en dat ze opvielen omdat ze in stapeltjes naast elkaar lagen. Sabrina was over Sarkozy bezig geweest. Dat Bruni had gezegd dat haar man er maar beter mee stoppen kon. Zijn hart is niet tegen dit soort ellende bestand, zei ze. De jonge garde nam de boeken door, ze snuffelden alsof ze in een stripwinkel stonden. Haw haw haw, riepen ze.

zondag Marc deed 's voormiddags, van elf tot halftwee. Het is Gent Matinees en tussen elf en één zijn er twee bezoekers geweest.
Een duet: het brommende gezoem van een vlieg en de stem van Dana Birnbaum. Ze legt uit wat de bedoeling was met de video waarop een meisje te zien is dat op een schommel zit. Kunstwerken horen niet uitgelegd te worden, vind ik. Als je ook nog eens moet gaan uitleggen wat je er mee bedoeld hebt, had je er maar niet aan moeten beginnen.


Het kopje in de gootsteen is tot de rand gevuld met helder water. Ik vul de kaartenstandaard aan. De eerste bezoekers zijn een koppel dat wel vaker in croxhapox over de vloer komt. 'Het is weer de moeite,' zeggen ze. Ze zijn zeer te spreken over het werk van Hannelore.
In de Thomsenruimte zitten mensen die ik niet had zien binnenkomen. Wat later is er een groepje toeristen. Ze waren op stap in de buurt, dachten he, wat is daar te doen.

Geen opmerkingen: