donderdag 25 december 2008

dinsdag 25 december

Merche Rosado Subiron was in Nuevo Chilches gaan wonen. Ze woont er niet meer.
Het appartement waar Sebastian Navas woonde, in La Cala del Moral, staat te koop.
El Chiringuito is afgebrand. De patron overleed vorig jaar of het jaar daarvoor.
Het oudmodische Cafe Teatro ging dicht en waar Cafe con Libros was, is nu een kebab.

El Balneario, net voor je Pedregalejo binnenrijdt, is onveranderd. Ooit was 't een camping met een tenniscourt en een badhuis. Declan Grant zei dat hij er een concert van dEUS meegemaakt had.
Het borstbeeld van Narciso Diaz de Escovar, erudito, ook dat staat er nog.

De kustroute tussen Màlaga en Marbella is één van de lelijkste van de hele costa. Horreur. Wat ze daar aan beton bij elkaar hebben gepoept.

Net voor Algeciras direccion Jerez, een route dwars door het bergachtige binnenland.
Een groen en ongerept landschap. Amper verkeer. Op de hellingen grazen jonge stieren, hoog in de lucht hangt een roofvogel. De eik is alomtegenwoordig, bebouwing is er niet.
Voorbij de bergketen klaart de hemel op. In het westen: Jerez, Cadiz, Huelva.

De autosnelweg van Jerez naar Sevilla is een van de mooiste landschappen van Europa. Over een afstand van 50km sluiten dikke bomenrijen het quasi-hermetisch af van de buitenwereld. Ik ben hier al eens gepasseerd, herinner ik me, in 1999. Toen kwam ik van Casares en reed ik richting Cadiz.
Ook de middenstrook staat vol bomen en struiken. Van het platte, hier en daar wat heuvelende, agrarische gebied ter linker- en rechterzijde is slechts heel af en toe een glimp te zien. De snelweg zelf is een volstrekt autonoom gebied. En een unieke vakantiebestemming: van Sevilla naar Jerez en dan weer van Jerez naar Sevilla en opnieuw van Sevilla naar Jerez rijden over deze prachtige autoweg.
Tussen de takken zie je soms, ver op een van de zachte glooiingen, een paard, soms een huisje of een kudde.
In het landschap zelf, zoveel is duidelijk, hebben ze niet met flora en fauna gemorst.
Alle bomen hebben zich carrément aan weerszijden van de autosnelweg opgesteld, een 50km-lange autosnelwegpromenade. Midden dit landschap, door een brede oever van boomvariëteiten behoed voor de dreiging van het stugge, kale landschap, bevindt zich ter hoogte van Lebrija, waar ook het tolhuis is, een tankstation met de naam La Fantasma.

Geen opmerkingen: