dinsdag 10 augustus 2010

dinsdag 10 augustus

Iets voorbij Perpignan heb je rechts van de weg een bord met een grote pijl en op het bord in grote letters het woord Canigou. De Canigou is een berg. De top ervan steekt boven de wolken uit. De zuidelijke flanken, kaal en bruinig grijs als de rug van een koe, lijken een verlengstuk van de omringende met loof- en dennenwoud begroeide heuvelruggen. Tussen de omringende heuvelruggen en de kale bergtop liggen nog meer valleien en nog meer met woud begroeide flanken en een heleboel halve bergtoppen.
Hogerop is een dorpje dat van hieruit gezien niet veel meer is dan een zorgvuldig bijeengeveegde hoeveelheid suikerklontjes.
Van hieruit gezien is altijd anders. Dit keer is het een terrastuin met laurierbomen, tomatenplanten, een zomereik en kapotte dakpannen vlakbij de hoek van een laag, grijs muurtje waarop een rosse kater ligt. Liggen is zonder werkwoordsvorm.
De tuin van het fort kijkt uit op het westen. Er drijven wolken die goed in hun vacht zitten. Boven die wolken torent de Canigou uit. Dichterbij is een richel van boomtoppen, een witte eik, flink opgeschoten steeneiken, sauslaurier, uitgebloeide irissen, een judasboom en een groot aantal anonimae rechtsop vervolledigd met dennen, loofboomachtigen en in de vallei overal oleander met weelderige bloementrossen.

Foto's inbrengen gaat niet lukken. Het kabeltje om ze naar de lap over te brengen, liet ik thuis liggen. Ik zie het zo liggen, ik zie het zo voor me, het kabeltje, waar het ligt, buiten handbereik. Toen ik de auto de straat opreed, dacht ik nog: ik ben toch niets vergeten - maar er is altijd iets dat je over het hoofd hoort te zien, zonder is het gevoel dat je op reis gaat om een of andere manier onvolledig - en of ik iets vergeten ben, dat zien we dan later wel, dacht ik nog. Was ik dus maar de tandenborstel vergeten. In elk dorpje in Auvergne of waar ook in Frankrijk kan je een nieuwe kopen.

Le Pic du Canigou is met z'n 2785 meter niet de hoogste van de Pyrénées Roussillon. De Pic Peric is 25 meter hoger en de Pic Carlit doet daar nog een schep van 111m bovenop.

Geen opmerkingen: