donderdag 28 april 2011

een dag zonder

Als één ding waar is, is alles waar. If all ain't true, nothing is true.
Boudewijn met de ijzeren arm en Berta met de grote voeten, het beste huwelijk ooit: hertogen van Vlaanderen en Henegouwen, 9de of 10de eeuw, na Clovis.
Clangevoelige luitjes.
Dat is wit gebeurd.
Dave Douglas spettert door de speakers.
Gesualdo, 300 jaar vooruit op z'n tijd, genie en moordenaar, harmonieën ongeëvenaard. de Cavalieri, nog zo iemand. Vroege 17de eeuw. Dat is voorbij free jazz.
Glazunov. Glazunov had daar ongelooflijke problemen mee. Glazunov? Glazunov in de problemen? Met die saxofoon. W-A-T. Met een saxofoon! Glazunov? Hij is de eerste die het doet. Dat gaat niet zonder averij. Een grote symfonie voor saxofoonorkest, dat is wat hij gaat schrijven. Glazunov gaat schrijven een symfonie voor saxofoon. Maar hij komt in de problemen. Wie, hij! Glazunov? wat! Glazunov in de problemen? Glazunov? nee toch! De saxofoon was net uitgevonden. Zoals je op Wikipedia kan navlooien, dat is toen gebeurd. Hij kwam er maar niet uit. Is 't een verbeterde versie van de klarinet of een verbasterde fagot. En hoe spel je Glazunov?
Het plan van Alphonse Sax.
Jan Op springt binnen en betreedt de kubusruimte. Jan en Joris kennen elkaar van grafiek.
Joris en Gerard hebben een programma op Radio Central, www.radiocentral.org, een Antwerpse zender, op dinsdag van halfdrie tot vier. De vogelen des velds is een programma over natuur en tuinbouw. Denis Tyfus heeft er ook een programma, Tyfustijd.
Klein, minuscuul detail: Rachmaninov schreef geen vioolconcerto, wat Van Ryssen uit de beweringen van Joris had afgeleid, maar symfonische dansen met een vioolsolo. Dat ontdekt hij op Limelight. Geen vioolconcerto: het is een klein minuscuul detail, een stofje op de rok van de oneindigheid. Zoals Lucebert al zei, concludeert Van Ryssen. Zoals Lucebert al zei.
Leugen die waarheid wordt.
Mummus summum.
Na de performance van Danae gaat Joris in de corridor aan de slag. Foto's van verzonnen territoria.
Namen zijn een probleem, stelt Van Ryssen. Behalve als ze dood zijn. Dan zijn ze geen probleem meer.
Ongrijpbaar. Krijg je geen vat op: Shostakovich.
Onwaarschijnlijk.
Schijnbaar achteloos, zo praten ze, de vingers die in de koekjestrommel tasten.
Schoenen Tas biedt tot maat 52. Op een plek vlakbij Dendermonde: Schoenen Tas. Voor vrouwen tot maat 52, beweert Van Ryssen. Ge weet dat ik een vriendin heb gehad die rugby speelde...? Nee, hoe zou ik dat weten, zeg ik. Bij Schoenen Tas kocht ze zoveel paar schoenen dat ze voor een paar jaar verder kon. Liz, ze woont in Nice.
Shostakovich... Welke Shostakovich? De Shostakovich van de concerten, de Shostakovich van de symfonieën, de Shostakovich van de strijkkwartetten?
Svend Thomsen met camera. Wat betekent... Hij gaat filmen. Goed zeg. En wat gaat Thomsen filmen? Goeie vraag zeg, een goeie vraag: wat gaat Thomsen filmen. Thomsen gaat Danae filmen. Gaat Thomsen Danae filmen? Thomsen gaat Danae filmen. En wat gaat Thomsen dan doen? Goed zeg. En wat gaat Thomsen dan doen. Goeie vraag zeg, hoh hoh, goeie vraag: Wat gaat Thomsen dan doen.
Summum mummus.
Tas liet de zaak aan z'n schoendochter.
Territoria.
Van het cello- en vioolconcerto, zegt Joris.
Veel van het materiaal is Gavarny maar het heeft ook brandnetels uit Gent, fragmenten van grondgebied Schilde en muurpeper en mossen op het dak van een gebouw in Brecht.
Zénobe Gramme, nog zo'n vergeten Belgische uitvinder. Dat is de uitvinder van de verbeterde dynamo. Geen kat die dat weet.
Zonder wat?

Geen opmerkingen: