dinsdag 2 december 2014

twee tafels

Op de werktafel van iemand die voor het immense beeldscherm naar een foto van Dirk Braeckman kijkt, ligt de vierde druk van Gedichten van Jan Hanlo, een editie van Van Oorschot uit 1979.
Op de tafel van iemand die graasdunt door een aantal veeleer efemere notities van exacte maar onbelangrijke waarnemingen, die hij aan de tafel met het werk van Braeckman in het Moleskine schriftje noteerde, ligt het blote lichaam van K. Sch., voluit Die Schauspielerin K. Sch., een zwartwitfoto die in 1971 in het vijfde nummer van LEICA FOTOGRAFIE afgedrukt werd, op bladzijde 183, naast een net zo merkwaardige foto die de Hertogin van Kent en haar aan diplomatieke interventies te wijten danspartner toont, de president van Botswana.
Op de vierde in 1979 door Van Oorschot uitgegeven druk van Gedichten van Jan Hanlo ligt een ansicht met het gedicht Der andere Mann van Kurt Tucholsky. Twee personen, van wie bij de een het somptueuze motief van het hemd en bij de ander het luipaardmotief van het rokje voldoende beslissend lijken om de andere uiterlijkheden onvermeld te laten, staren naar een beeldscherm waarop schijnbaar uit het niets Dutch Interior opduikt, een werk van Hillebrand van Kampen.
Bovenop de boekenstapel naast het blote lichaam van K. Sch., voluit Die Schauspielerin K. Sch., een boekenstapel die onderin de meest goedkope versie van de editie Frans-Nederlands van Wolters heeft, bovenin volumes van Wallace Stevens en Georges Brassens, van Brassens het in 1963 door Pierre Seghers uitgegeven Po├ęsie et chansons, ligt een cd met een in 1979 geregistreerde uitvoering van het Concerto italien en de Fantaisie chromatique van Johann Sebastian Bach, met Gustav Leonhardt aan het clavecin en een reproductie van een werk van Vermeer op de cover.
Naast de vierde druk van Gedichten van Jan Hanlo, de Van Oorschot editie uit 1979, ligt een promo

Velt-ecotuindagen
ALTIJD (stylo)
31 mei & 1 juni 2014 !

en wat verderop ook nog een gekreukt A4 met informatie over het Nervous Fluids project van Sverre Bjertnes.
'Hier is nog limonade,' zegt iemand. We stappen naar de salontafel waar zo meteen de hoofdschotel met kool en lamsbout geserveerd zal worden.
'Hier is inderdaad nog limonade,' zegt de ander, en iemand komt tussenbeide: Ik denk dat de aardappelen 'ping' zeggen.

Iemand slaat de editie van Jan Hanlo open op willekeurige bladzijde:

Met een zwart potlood zal ik je ogen tekenen, zwarte.
Met blauw krijt zal ik je ogen tekenen, blauwe.
En honderd gulden zal de prijs per stuk zijn.


foto: compositie met 1971 nr. 5 van LEICA FOTOGRAFIE open op blz. 182/183

Geen opmerkingen: