zondag 21 december 2014

zondag 21 december

Een stukje vis in twee stukken snijden. Aan het ribstuk knauwen. Het wijnglas optillen, het naar de lippen brengen, het heel even met de lippen aanraken en pas veel later toch een slok nemen. Een bierglas poetsen. Het bierglas tegen het licht houden. Met grote aandacht de volle ronding van het glas bekijken. Besparen? Waarop zou iemand met een villa in Toscane te besparen hebben. Verkwisten bedoelen ze.
Reeds tijdens het verlaten van het heelal stak de meester een sigaret op, keek om naar het sterrenstelsel en de manen van Saturnus. Aan tafel wisten ze dat hij zo achter elke vrouw aanliep. Of de dame lang, dik of dun was, had weinig uitgemaakt. Hij stak een sigaret op, keek naar het heelal, dacht aan The King, ongetwijfeld alleen maar omdat een van de studentes Solomon heette.
Nu u het zegt, merkt een van de tafelgenoten op, het was wel een heel erg speciale man, vind ik. U heeft er les van gehad, vraagt hij beleefd.
Het glas met gepaste snelheid zo hoog tillen dat het exact tot de lippen reikt. Pas toen hij voorbij Saturnus naar de uiterste rand van het sterrenstelsel stapte en achtereenvolgens in alle zakken van wat hij aan had getast had, besefte hij dat de sleutel aan de binnenzijde van de voordeur stak. Met de snelheid waarmee hij door het luchtruim schreed, was hier niet op terug te komen. Van beide stukken die hij geweest was, had hij nu alleen het minst belangrijke, een verkwisting die hem buitensporig voorkwam. Hij keek om naar het heelal, plette de peuk tegen een steenbrok. Aan de snelheid die hij had, was hij ongetwijfeld net op tijd om ongeveer op ooghoogte de derde etude van Frederic Chopin te bestellen. Is uitverkocht, kermde de stem.

Geen opmerkingen: