maandag 17 augustus 2015

942


942. Stilleven met Acapulco es la playa de moda uit Mexico van Jean & André Camp, blz. 82. Olieverf, 41 x 31cm.
Groene omber,
hier in de versie van Oudt Hollandt, is een donker, schaduwrijk groen dat met een tik wit snel grijzig wordt. Appelblauwzeegroen. Een kleur van mosselwater.
German Earth, van het New Yorkse merk Williamsburg, is alleen verwant aan groene aarde omdat het een aardekleur is, wat ook voor groene omber geldt. Puur geeft het een donkere, bruine kleur. Een tik wit volstaat om het mee te hebben in een toon die met groene omber te vergelijken valt.
De refractie-index van stil de grain brun wijkt af van bovenvermelde pigmenten. Aardekleuren doven het licht, slurpen het op. Het bijzonder heldere ocre jaune (komt niet voor in 942, gebruik ik tegenwoordig trouwens hoogst zelden) is een harde, dominante kleur (waar Corot op meesterlijke wijze gebruik van wist te maken: bij Corot is ocre jaune vaak de gloeiendhete korst van een zanderig wegje, het pigment is van nature net zo vlak en plat als dat wegje), een kleur die zo ongeveer 0% transparant is. Stil de grain brun is veel transparanter en heeft een hoge refractie-index.
Blue indanthrene is nieuw in het assortiment. Het is een donker blauw, leunt tegen indigo aan, is steviger en harder dan ultramarijn, wat duidelijk een hogere refractie-index heeft, en komt hier zowel puur als in mengvorm voor. In het donkere drab van het kopje zorgt het voor een lichtere strook en in de schaduwpartijen voor een toon die aan zwart verwant is.

Geen opmerkingen: