dinsdag 29 december 2009

maandag 28 december

ingrediënten De ingrediënten van een avond. Ik weet niet wat ik me daar bij voorstellen moet, zei ze.
Zit Van Ryssen door z'n voorraad Codorniu? Halfzeven en wat het ook wordt, halfzeven is halfzeven. Het zou geen werkvergadering worden, dat hadden we afgesproken, wel de intussen gebruikelijke voorraad hapjes, een rijk gevarieerde voorraad van de intussen gebruikelijke hapjes, en een vino spumante brut prosecco Maximilian primo. We gaan langs in de colruyt-vestiging aan de Dendermondsesteenweg waar van een krat Museum real meeneemt, om te vieren waar het om gaat, besloot hij, dat vanavond niet in het teken staat van het intussen gebruikelijke gemis maar een afscheid, feestelijk, van een jaar van boordevol tot de verbeelding sprekende projecten.


items linken Croxhapox, merkt Van Ryssen op, genereert momenteel 48.000 hits. Dat is veel. Met een trefwoord als croxhapox heb je natuurlijk ook geen verwarring: 48.000 is 48.000.

Mirk heeft het probleem dat er nog wel meer personen zijn die die naam hebben, Stuffoon dat hij te veel weet. Hoe onbenulliger het item, des te gretiger slaat hij het op. Het woord hersenpan schiet te kort.
Hebben we van Ban Ki Moon gehoord, vraagt hij geamuseerd.
Nee, geven we kansloos toe. ontschaamd galmt onwetendheid in holle hersenpan
Ban Ki Moon, krijgen we te horen, is de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Bijna niemand heeft weet van zijn bestaan. Een schim in de coulissen van het tauneutriliticum, tijdvak van het wereldwijde schimmenspel.
De Belgen, nuanceert Van Ryssen, hebben een voorzitter van de Verenigde Naties gehad, Paul Henry Spaak, en met Gutt de eerste voorzitter van het IMF.
Het is Gutt die net na de tweede wereldoorlog een geldhervorming realiseerde.
Het gesprek komt op Flemming, de uitvinder van de peniciline. Peniciline is afgeleid van penicilium, een schimmel.
Flemming had de ontdekking aan een besmetting van zijn bacteriekolonie te danken.

Op thisislike.com, een site die de meest uiteenlopende items aan elkaar linkt, werd croxhapox gelinkt aan Motorship Stubnitz, op zijn beurt gelinkt aan Azart (ship of fools), het Berlijnse Ausland en theaterzaal Vooruit. Een voorbeeldje, legt Van Ryssen uit, van dit is semantisch web.


literatuur Mirk haalt nog een boekje boven: 'Hoe kunt u het weer voorspellen?', kanarieboekje 131, nadat we met z'n allen aandachtig de typografische mikmak van 'Welke ster is dat?' bestudeerd hebben, een in 1955 door Thieme & Company uitgegeven stratosferische gastronomie van de hand van een zekere Whitman. Thieme is te Lochem, Zuthpen, Lochem waar A. L. Snijders woont.
In de reeks kanarieboekjes hebben ze onder andere ook zo word u een goed dammer, zo wordt u een goed bridger, zo word u een goed korfballer of, nr 44, zo wordt u een goed skiër. Wat verderop breiden ze het gamma uit, De jacht op Miss Hinch is een detectiveroman en na Zo krijgt u bedrijfskapitaal, eentje voor de liefhebber van het tillogram, volgt een reeks uitgaves met titels als Wat werkende meisjes moeten weten, Wat opgroeiende meisjes moeten weten, Over verlieven en verloven, Betere kiekjes maken en nr 98 tenslotte: Hoe werklozen aan den slag komen.


maaltijd De hoofdschotel is een groentenmix met bloemkool, spruitjes, tomaat, wortelschijfjes, ajuin, look, hm veel look, hm hm, gerookte look, fumée, hm hm hm, en van bij Connie he, 'ha, ik dacht al hoe lang gaat het duren voor de naam Connie valt,' grinnikt Van Ryssen, en ook stukjes aardappel en corn, een Domaine des Mimosas, Lalande de Pomerol 2007 en iets van Chet Baker.
Voor de dames is er ook soep van wortel en prei op smaak gebracht met pijpajuin.misbruik maken van Mail art is fundamenteel het gebruiken/misbruiken van het postsysteem, merkt betrokkene op.
Waar hij aan toevoegt: eigenlijk perverteer je het systeem. Waarop iemand antwoordt: alles is tot het kader te herleiden. Wat binnen het kader past of wat er niet past.
Het begin van webart is een vergelijkbaar fenomeen. Actuele kunst is een vergelijkbaar fenomeen.

neologismen Pretauneutriliticum: het webloze tijdvak. Tauneutriliticum: het webtijdvak. Tillogram: redigeren van het kapitaal der lezersaantallen. Ontschaamd: schaamteloos.

nog
Murry Gell-Mann (in de hersenpan van Van Ryssen linkt Mirk aan Murk en Murk aan Murry) had net een net zo bizar als intrigerend fenomeen ontdekt en was tegelijk om zich wat te verstrooien in Finnigan's Wake van Joyce aan het lezen waar hij de zin three quarks for muster Murk las. Waaraan we het begrip quark te danken hebben. Aan Joyce dus en aan Finnigan's Wake.
Van Ryssen is in zijn element. Het grappige van de zaak is, vernemen we, dat quarks in kleuren komen.
'Drie kleuren. Ze komen in drie kleuren.'
En. 'Als ze met z'n drieën zijn komen ze altijd uit in gehele getallen.'
En wat zijn quarks? (zelfs dat weten we niet)
Quarks zijn de bouwstenen van protonen en neutronen.
Fermionen hebben geen bouwstenen.
Dat zijn dus fotonen, fermionen, positronen, neutrinones, tauneutrinos en nog wat van die dingen. Van Ryssen is 't niet 100% zeker. De reeks is onvolledig.

Bozonen zijn samengesteld.
Fermionen zijn niet samengesteld.
Bozonen zijn samengesteld.

Het gesprek komt op spruiten.

solden
Max Frisch in Montauk, bladzijde 19: 'Wie of wat verleent niveau? Voor een deel de prestatie. Verleent iemand zichzelf niveau? Ook iemand die mislukt is kan niveau hebben. Waardoor? Niveau betekent nog geen roem. Ik ken mensen die nog tijdens hun leven hun roem zijn kwijtgeraakt, maar hun niveau is gebleven. Niveau is niet de schittering van de overwinnaar. Hoe uit niveau zich?'
Hoe het zich uit. Zijn we het daarover eens? Nee. Schreef Rinckhout z'n ballorige bijdrage aan bijna een decennium beeldende kunst, een stukje van viervijfde bladzijde, omdat hij het over niveau hebben moest of is hij al tevreden als wij er genoegen mee nemen dat hij het woord uitspreken kan, tenminste. Solden, Rinckhout, zijn halfjaarlijks, niet het hele jaar door.

'Die gast moet zich vergist hebben,' merkt Van Ryssen op. 'Hij heeft zijn recensie economie per vergissing bij cultuur geplaatst.'

tchai
'Thee na wijn, dat is fijn,' merkt een van de dames op. Er is net uitgelegd dat tchai de algemeen wereldverspreide naam voor thee is. Alleen de Engelsen hebben dat nooit begrepen. Iemand zegt: 'Wijn na thee, dat is privé.' En het woordje uitleg, waarom ge na het degusteren van een glas rode wijn beter geen Kashmir tchai met wolkje melk drinkt. Wijn is zuur. De meeste alcoholische dranken zijn zuur. Melk daarentegen. Melk is alkalisch. Dus. Dus dat kabbelt.
Of deze, herinnert Mirk zich eensklaps: 'Spruiten doen uw gat fluiten.'
'Wat schiet er nog over van de wereld,' roept de emeriet, intriest, ziedend, Stuffoon, u allen welbekend, 'wat schiet er nog over als we geen scheten meer mogen laten!'

vuc cosic Wat hij zich niet uit het blote hoofd weet te herinneren is of Vuc Cosic in Bratislava woont of in Ljubljana. (wegzakken in randinformatie)
Herkomst is wel vaker vaag tot schimmig, het gore zwik grauw, betrokken. (wegzakken dus, opgelucht doch moeizaam, in het sterrenstelsel aangeprikt, hier is er eentje dat onbetreden bleef, dus wegzakken in het doffe stof van een ver verwijderd thema waar de betrokkene, hij dus die nu het woord neemt, alles maar dan ook werkelijk alles af van weet)
Of Vosic.
Cosic, fout van, Vuc Cosic.
Of hij in Bratislava of daarentegen in Ljubl. Blj. Ljublj. Of hij daar woont of op een andere plaats, dat laten we in het midden. In het midden, waar op relatief betrekkelijke wijze ook betrokkene woont. In het stof van een fijne avond als dus op zo'n fijne avond het gesprek op de te berde gebrachte Cosic komt. Vuc Cosic. We betreden het ikoontje, zoeven weg via een ingenieuze link tussen beide gehoorbuisjes: Vuc Cosic (waarbij we herkomst en soortelijk gewicht in het midden laten) heeft ook een zwaar gedocumenteerde site. Het ookje slaat op de crox-site, ook, die dankzij de gezamenlijke inspanningen van Mirk en van in reuzenvaart, met het hieraan gelinkte overgewicht van een kolos, op niet meer bij te benen niveau afstevent. (ingewikkeld, het wordt ingewikkeld)
Tijdens het communistisch regime - onder? - was Cosic hoofd van een bibliotheek. Waar laten we in het midden. Toen al, in het pretauneutriliticum, het webloze tijdvak, een beschaving zonder fermionen en fotonen, andere verslavingen kropen, wentelden zich ruigbehaard, toen al begon Cosic, Vuc Cosic dus, hoofd van de bibliotheek van Bratislava, of van de bibliotheek van, waar laten we in het midden, hij begon het web te archiveren. Toen al. En het eerste wat hij deed. Hij kopieerde het volledige web. Hij kopieerde het volledige web. Wat later kopieerde hij het nog een keer en dan nog eens en telkens was 't wat groter geworden. Al die verzamelingen sloeg hij op. Dat dus is wat Vuc Cosic deed. Dus dat is wat wij, onwetend, nu te weten komen.
Cosic was toen niet de enige die zich met dit soort ogenschijnlijk zinloze handelingen bezighield. Michaël Samyn bijvoorbeeld had van alle browsers alle versies.
Voor 1994 waren er al wel wat websites, niet voor algemeen gebruik, ze hadden militaire of wetenschappelijke doeleinden.
Betrokkene geeft toe dat hij de maker is van de allereerste Belgische kunstsite ooit. Dat was in 1995.

www Het web, de www van wat we kennen als who what where, is een uitvinding van Robert Caillou en Tim Burners-Lee. Burners-Lee en Caillou hebben de Cern ontwikkeld, de grote deeltjesversneller, strikt genomen om er wetenschappelijke en/of militaire toepassingen van te maken. http:// is het protocol. De taal is het html. De mens die die slashen er tussen plaatste, Tim Burners-Lee, heeft zich daar onlangs voor verontschuldigd. In het begin was het allemaal character-based, legt Van Ryssen uit, en die dubbele slash is iets uit die periode.
'Soep?' informeert Frips.

Geen opmerkingen: