woensdag 30 december 2009

woensdag 30 december

Op knack/mews.be/blog/media-en-cultuur een recensie van Luk Lambrecht: 'over één raam en één schilderij'. Over het raam, crox 310, het instalraam van Anne Maes (nog tot eind januari eerstkomend) schrijft hij het volgende:

'In een huis met prachtige vitrine in de Onderstraat 26 in het centrum van Gent organiseert het actieve kunstcentrum Croxhapox kunst in een "instalraam" met deze keer een heel subtiele en haast onzichtbare ingreep van Anne Maes. De gevel van het huis die bestaat uit een deur en twee symmetrische ramen is volledig bedekt met enorme lenticulairen. Op het eerste gezicht wordt alleen het motief van een gordijn waargenomen maar bij een 'bewuster' wandelen duikt plots een figuur op; een oudere vrouw die vanachter het gordijn naar het "leven" op straat kijkt. 
Met deze techniek die iedereen kent van die prentkaarten die bij het bewegen ervan meerdere beelden laten zien, schuift Anne Maes het aanwezig worden van het motief bij de opmerkzaamheid van de passant die het beeld genereert door als het ware als "een camera-oog" langs het rijhuis te lopen. Het pakkende motief van een oudere vrouw die opduikt achter een wit glooiend gordijn; het is bijna een archetypisch beeld over de toenemende fundamentele vervreemding in onze nerveuze samenleving.' Geen opmerkingen: