zondag 27 april 2014

Ascension

Op de zeven wereldzeeën was in de zeventiende eeuw zo'n drukte dat je ongelooflijk veel pech hebben moest om ongemerkt op een onbewoond eiland te belanden.
De idylle van Robinson Crusoë stamt uit die tijd. Toen de Stoltenhoffs op Inaccessible zaten, wist zowat de hele wereld, dat wil zeggen iedereen die om wat voor reden ook op Tristan da Cunha beland was, dat twee gekken op Inaccessible verbleven en er op zeehonden joegen. Niet iedereen wist het maar iedereen die het weten kon, wist het. Als er toen al televisie geweest was, hadden ze de Stoltenhoffs van begin tot eind gefilmd. Elke scheet die ze lieten, elke zeehond die ze vilden, elke geit die ze schoten.

Ascension, het meest noordelijke van de Britse eilanden in de Atlantische Oceaan, waartoe ook Sint-Helena, Tristan da Cunha en Inaccessible horen, ligt halverwege Afrika en Zuid-Amerika. Het is een vulkanisch eiland, ooit door een eruptie boven het zeepeil gespuwd. Het werd in 1501 ontdekt door een Spaans marinier, die over het hoofd zag dat hij z'n ontdekking als zodanig te registreren had. Twee jaar later werd het opnieuw ontdekt, dit keer door een Portugees. Bij Schalansky is het de Portugees die het eilandje als eerste ontdekt en de Spanjaard die het twee jaar later nog een keer ontdekt. Het desolate eiland, zonder regenwoud, weinig meer dan een verzameling vulkanische putten, had weinig aantrekkingskracht op wie er aan land ging. De koningshuizen lieten het links liggen. Niemand claimde het eiland. Voor zeelui echter was Ascension een interessante tussenstop. Ze joegen op de zeeschildpadden en op de plaatselijke avifauna en net als op veel andere eilanden dropten ze er geiten.
In 1701 kwam een zestigtal schipbreukelingen op het eiland terecht. In 1726 vonden ze er het dagboek van een zekere Leendert Hasenbosch, die na het bedrijven van sodomie op het eiland achtergelaten was. Een eeuw later, in 1815, claimde de Britse Kroon het eilandje, nadat ze Napoleon op Sint-Helena gedropt hadden. Ascension bleek een interessante tussenstop. Er kwam een garnizoen en zo kwam Ascension ook bekend te staan als het fregat van steen. Het is een desolate plek.
Schalansky vermeldt dat op het eiland geen permanente bewoners zijn. Niemand staat er als zodanig ingeschreven. Het eiland staat propvol antennes. Tegenwoordig levert het een domeinnaam die door best veel bedrijven gebruikt wordt. Ascension is een satelliet. BBC World Service, spionnen, Royal Air Force, op zondag psalmen in Saint-Mary, een wit kerkje midden de roestbruine woestenij. Tijdens de Falkland crisis legerden de Britten massaal op het eiland.
Op het eiland staat afweergeschut. Het is een van de bezienswaardigheden.

Geen opmerkingen: