zondag 5 juli 2015

Suwarrow

Toen Tom Neale op Suwarrow belandde, in 1952, trof hij er kippen, katten en wilde varkens aan, een hut, op wat tegenwoordig Tom Neale's Insel heet, kokospalmen, hoewel die palmen alleen op de hoger gelegen percelen van het amper boven de oceaan uitstekende koraaleiland groeien, en een houten pier die tien jaar eerder door een orkaan verwoest was. In 1942 had Robert Dean Frisbie heel even op het atol verbleven en er het gezelschap van enkele kustwachters gehad, Frisbie die zich in 1924 op Pukapuka gevestigd had, een van de eilanden waar Schalansky het over heeft. Neale ontmoet Frisbie op het zuidelijk gelegen Rarotonga, waar hij voor het eerst over Suwarrow hoort.

In de prehistorie zouden Polynesiërs op het atol gewoond hebben. Als het op 17 september 1814 door het Russische schip Suvorov ontdekt wordt is het onbewoond. Het blijft onbewoond tot Robert Louis en Fanny Stevenson in 1890, aan boord van het koopvaardijschip Janet Nicoll, het atol betreden. In haar dagboek, The Cruise of the Janet Nichol, heeft Fanny het over het meest romantische eiland in de hele wereld, een dubieus superlatief dat vooral van toepassing was, vermoed ik, omdat ze er alleen kokospalmen, haperende grassen, koraalrif, een overvloed aan zeevogels en geen mensen aantroffen. Een zekere Jack Buckland, ook aan boord van de Janet Nicoll, kwam wat later op een diefje terug naar het eiland en begon het uit te baten, hoewel er gek genoeg niets was om uit te baten, alleen wat kokospalmen en gras dat aan de amper boven zee uitstekende zandophopingen haperde. Halverwege de negentiende eeuw, in 1848 of in 1855, dat zou om een of andere reden niet helemaal duidelijk zijn, had de bemanning van een schip uit Tahiti er een kist met muntstukken aangetroffen, alles bij elkaar vlot voldoende om een marktwaarde van vijftienduizend Nieuw-Zeelandse dollar te hebben. Later vond een zekere Henry Mair nog meer van dit soort dingen, in het nest van een zeeschildpad nota bene, wat aangeeft dat het atol, lang voor een Russisch schip het ontdekte, door piraten veroverd was.

Behalve Neale waren er alleen krabben, wilde varkens en kippen en de katten die de kustwachters op het eiland achtergelaten hadden. Eén van de net boven de zeespiegel uitstekende landmassa's blonk uit in avifauna. Op het meest centrale eilandje, dat als Tom Neale's Insel bekend zou komen te staan, waren er ook nog ratten, een Polynesische soort die er al was voor Europeanen het atol ontdekt hadden.

een ansichtkaart

Nooit verzonden. Geen bestemmeling. Op Suwarrow is geen postkantoor. Tien maanden nadat Neale z'n intrek nam op het eiland, hij beschikt over een hut, over een kuip met regenwater, over een zwaar gehavend bootje, heeft wat boeken bij, meert een yacht in de lagune aan. De gasten blijven enkele dagen op het atol, sporen Neale aan om de pier te herstellen.

geen terrasje waar je aan een vriend en zijn pas verworven vriendin amusant akelige reisanekdotes vertelt
geen biljarttafel
geen televisie geen radio geen tijdschriften wel alle tijd om ze niet door te nemen
geen oud-generaal die op z'n medailles na alles is kwijtgeraakt en in een rolstoel zit
geen casino geen kathedraal
geen eerste editie van Under Milkwood de oceaan staat strak en blauw tot aan het verre einder
in de lagune glijden volwassen exemplaren van een ongevaarlijke haaiensoort
kippen die je natuurlijk best aanleren kan om volgzaam te zijn
varkens die je, tactisch, door eerst een boomhut te bouwen, een voor een ombrengt
zodat je eindelijk aan die moestuin beginnen kan
aan het kweken van paprika, tomaat en peper
naakt over het strand stappen niet alleen 's ochtends of 's avonds op elk willekeurig moment
een duik nemen in het centrale bassin of in de buitenzee
het bootje herstellen en met het waterdichte exemplaar naar een van die andere net boven de waterspiegel uitstekende koraalbulten roeien,
geen smart phone
het verloop van de Australian Open kan aan je reet roesten
geilen op Idi Amin is een Westerse platitude waar jij je niet mee inlaat
het werk aan de pier neemt een half jaar
in San Diego een biertje bestellen en daar vijf maanden op zitten wachten
één dag na de voltooiing van de pier steekt een storm op die alles in één keer meeneemt
godverdomme
zes maanden aan een houten pier werken die één dag na de voltooiing van het werk door een orkaan weggeblazen wordt
andere verkeerssituaties bedenken
je voorstellen dat je de bewoner van het onbelangrijkste eiland ter wereld bent
je een liedje herinneren
op de varkens hoef je je niet langer boos te maken
in het nest van de zeeschildpad heb je geen geldbuidel aangetroffen
fucking Henri Mair is je voor geweest
en los daarvan is er overal op het eiland een zonsondergang die euforisch is

Geen opmerkingen: