zaterdag 6 oktober 2012

la chasse aux syllabes (3)


24 Rue. Een metershoge, donkergrijze en hoekige paal aan een grazige wegrand met greppel. Brem.
Regen sluimert. Een driehoekig weiland afgeboord met prikkeldraad aan houten paaltjes. Aan de overzijde van het wegje is een nieuwe woning. Geen tuin. Een strak gazon met hier en daar een struikje. Aan de gevel van wat net zo goed een villa had kunnen zijn, hangt het opschrift ALIMENTATION TABAC PRESSE.


25 Plaud. Het spoor naar het naambord van Plaud eindigt tussen varens en stoppelvelden. De richtingwijzer bevindt zich onderaan een zanderige, met varens en toefjes struikgewas begroeide helling. Bovenop het talud staan eiken aan de rand van een stoppelveld, wat verderop bruine koeien in een weiland. Van het naambord zelf is geen spoor. In een dennenbosje staan villa's en een vervallen schuur. Op het land wordt gewerkt. De weiden gaan omhoog tegen een lome helling in kringen van bosjes en struikgewas. Riet wijst op de nabijheid van een riviertje. Het regent. Langzaam klimt het wegje tegen een helling met bos aan beide zijden. Een kar met balen stro, vlakbij een hoeve, dan een kruispunt en ook hier een richtingwijzer:

chez le beai
L'Homme du Bost

Wat verderop staat een huis te koop: s'adresser Maître Duchasteu, notaire, staat er.


26 Blond. Doornstruiken, kale berm, greppel. Smalle weg dalend, klimmend. Graasland, stroken bos. L'heure bleue. Mensen betreden het wegdek, een moeder, twee zonen. Vous êtes perdu, vraagt de oudste. Je fais les syllabes de France, zeg ik. Bon, d'accord, zegt de moeder. Het donkert. Ze betreden een bescheiden villa, in de woonkamer is het blauwe licht van een beeldscherm. De brede lichtzuil van een auto schuift over het struikgewas. Het licht zwemt in de struiken. Vlak naast de villa staat een boom. Regen.xxx

Geen opmerkingen: