zondag 20 oktober 2013

brainbox (16) lezing

unit 3: Stijn Van Dorpe, Kelly Schacht, Antoine Van Impe: openingsavond: lezing Veertig stoelen. Alle stoelen bezet. Behalve één stoel. S.V.P. pas s'asseoir, staat er op het zitvlak van de stoel, op een dubbelgevouwen briefje. Dus op die stoel gaat niemand zitten. De lezing is al begonnen als nog mensen aanschuiven, nog wat later weer, later opnieuw en na de lezing nog meer mensen die de lezing misten maar toch de moeite namen om een glimp op te vangen van het voorlopig heel erg moeilijke verloop van Brainbox3.
Stijn doet de lezing. Kelly en Antoine zitten in het publiek. Op die ene stoel waarop niemand plaatsnemen mag, een door Antoine vervaardigd object, zit niemand. De stoel van Antoine staat in de vierde rij.
'Goeienavond allemaal,' begint Stijn. Hij staat ter linkerzijde van het zwarte tafeltje, wat uit de eerste editie van Brainbox stamt, er is een stoel, ter linkerzijde, een stoel waar hij niet op plaatsneemt. Zo begint het. Waar Kelly zit, weet ik niet. Van Antoine weet ik dat hij achterin plaatsnam. Maureen en Jean-Marc namen voorin plaats. Het bezoekerslokaal zit afgeladen vol.
Maureen en Jean-Marc hadden een krantenwinkel in de Aannemersstraat, vlak bij de toenmalige locatie van croxhapox. Het gros van de uitnodigingen en affiches die we toen maakten, collector's item intussen, fabriceerde ik in het winkeltje van Maureen en Jean-Marc. Op andere momenten danste Maureen la Macarena. Tegenwoordig hebben ze een frietkot in Avelgem, vlak bij de Kluisberg, De Shakespeare, een frietkot waar ze alleen friet hebben, geen hamburgers, geen spaghetti: de patat wordt aangeleverd door iemand die weet wat een aardappel is. Maureen herinnert zich dat het beste frietkot van Gent in Sint-Amandsberg is, Frituur Kathy. Ook de frituur aan Sint-Jacobs behoorde tot de betere.
Stijn begint met de mededeling dat er zes associatieve beelden komen en dat er niet gefilmd mag worden.
Met Jelle was afgesproken dat hij zou filmen tot die mededeling kwam. Jelle, dat had hij zelf bedacht, zou in het publiek zitten en de lezing filmen.
Stijn leest de initiële mail voor, het beginsel van Brainbox, een tekst die ik ruim een jaar geleden naar alle kunstenaars zond die we in het brainboxproject wilden. Zo begint het.
'En wij zijn nu de derde unit,' zegt hij. Presentatie drie is begonnen, het klimaat, de ruimte waarin we ons bevinden, die van Brainbox3. Stijn, de stem van unit drie, heeft het over die ruimte, de brainboxruimte, en de omgekeerde beweging die zij maken, dat ze de energie uit het project halen. Bewust. Ze nivelleren het tot nul. Ze laten het leeglopen tot een platte koek. Niet alleen bij unit 1 en unit 2, ook bij het project zelf komt de vraagstelling.
Op verschillende bladen papier is het woord assimilation aangebracht. Het schrijven: een burgerlijke constructie. Niet alleen het papier is onzin, ook de inkt, het schoolschrift, het schrijven tout court. De tekening loopt leeg in een onbestemd failliet, het schrijven, de burgerlijke constructie.

Geen opmerkingen: