dinsdag 24 november 2009

dinsdag 24 november

Greimas Van Ryssen introduceert Greimas. Greimas, linguïst, voegt twee hoekpunten toe aan de dichotomie van zwart en wit zodat de lineaire tegenstelling een vierhoek wordt: zwart, wit, vaal (of grijzig), gekleurd.
bedenking De toevoeging van Greimas verandert weinig aan de dichotomie van zwart is zwart, wit is wit. Voorbeeld. Als je zwartwitfoto's bekijkt van schilderijen van de Vlaamse Primitieven en de Italiaanse Renaissance zie je dat vaal en gekleurd een en hetzelfde zijn. In het spectrum tussen zwart en wit is rood een donkere variant en groen en blauw geven lichtere grijswaarden. Alle kleuren zijn tot een grijswaarde te herleiden.

maaltijd
1. Het aperitief. Een Codorniu seleccion Raventos. Hapjes: zwarte olijfjes van bij Connie, chips, diverse lekkernijen.
2. Frips serveert een quiche. Hoe ze het deed, is ze vergeten. Er zitten champignons in en paprikas, rode ajuin, melk, twee eieren, en ze heeft het afgewerkt met peper en zout. Het hoofdbestanddeel is prei.
3. Over Connie gesproken. Marc serveert een yoghurtsalade met rucola uit het winkeltje van Connie.

paradox
The French paradox. Het drinken van tanninerijke rode wijn haalt het cholesterol naar beneden. tannine looistof, looizuur, gevormd van tannum of eikenschors De Siciliaanse wijnen hebben de grootste concentratie van dit product.
Vandaag komt een Turkse wijn op tafel, Sehrêzat, het blutewavenwijntje, een Sevilen. Het etiket, waaruit onder andere ook te leren valt dat Sevilen sinds 1942 geproduceerd wordt, toont een reproductie van het badhuis van Ingres.

Parijs
De Parijskast van Marc. Le cas Parisien de Marc Coene. Bijvoorbeeld een doosje met het opschrift Stéréofilms Ruguière 12 POSITIFS Stéréoscopiques sur film, een Plan de Paris Illustré 1861 (Flaubert kan dat in z'n pollen gehad hebben, Corot kan dat in z'n pollen gehad hebben) en een fotoboek van de Parijse fotograaf Eugène Atget.


slim Wie niet slim is, moet dom zijn.

Van Ryssen
Heeft Who Knew Charlie Shoe? bij en The Legend of Vernon McAlister van Richard Lee Johnson.
Brengt een fles Godorniu in, zijn kleine bijdrage aan, zoals Maarten Toonder zei, 'een eenvoudige doch voedzame maaltijd'.
Legt uit hoe ze een ecologische voetstap berekenen.
Merkt op dat de droogkast een volstrekt overbodige machine is.
Zou voor de grap een Facebook gemaakt hebben met als titel ik ben fan van de blog van van van croxhapox.
Heeft een schijfje bij met lekkers van Beckers.
Merkt op dat de groententaart die Frips op tafel bracht, deel 1 van de hoofdschotel, eigenlijk geen groententaart is maar een quiche.
Zegt: 'zoals Maarten Toonder zei: een eenvoudige doch voedzame maaltijd'.
Legt uit dat de gezondste wijn uit Sicilië komt.
Vindt zatheid en roes het mooiste excuus.
Vraagt zich af wat nu eigenlijk het ergste is: legalistiek of casuïstiek.
Introduceert Greimas, tijdgenoot van Barthes.

whereabouts
'Binnen hier en een paar jaar,' sneert een van de disgenoten, 'zult ge als kunstenaar uw whereabouts moeten invullen.'

Geen opmerkingen: