zondag 29 november 2009

weekendalfabet (11)

anoniem Iemand schrijft het volgende:

Adembenemend. Crox-box heeft blijkbaar een alert, onderlegd en behulpzaam publiek. Ik wordt er stil van. Nog stiller dan na het lezen van de drie-, vierdubbelgelaagde literaire pirouette waarmee je de nieuwsgierigaard die langs zijn neus weg naar zoiets simpels als een filosofie van de typografie meende te moeten vragen, behendig op zijn nummer hebt gezet. Virtuoos trapezewerk. Adembenemend. Echt. En nu ga ik touwen, pieken en bergschoenen bovenhalen om op zoek te gaan naar Robert Bringhorst en Robin Kinross zoals Stanley naar Livingstone in de donkere binnenlanden van Afrika. Of kwam daar geen alpinistenuitrusting aan te pas? Ik ben benieuwd. Wie weet kruis ik niet het pad van de milde weldoener zodat ik, behalve u, ook hem (of haar) kan bedanken met zoiets als: Mr. Anonymus, I presume. Dat zou mooi zijn.

bier
Het nieuwe bier is een bruin bier, Rochefort 10. Koploper blijft Saison Dupont, op de voet gevolgd door Martens pils.
Ik wil graag een verse jus d'orange, zegt een meisje.
Iemand introduceert het Gauloise bier, een bier uit Dinant. Ze hebben het bruin, amber en blond.

de aantallen
Veel bekende gezichten, veel onbekende gezichten.

Dirk
Tot de laatste minuut bleef Dirk met de beamer bezig. Hij had de lastige taak om er voor te zorgen dat er een vijver was.
In de vijver zwemmen Japanse vissen.

iemand
schrijft: "Hilde van Canneyt, die dacht ik met uw organisatie verbonden is, maakt boeiende interviews met hedendaagse kunstenaars. Is het mogelijk om"

jew cake
Een poepsjieke party in Ramalah, gescreend door lui die de Palestijnse zaak behartigen. Coke, champagne, alles.

Israël heeft 1 ministerie dat goed functioneert, het IDF. Telkens als er gestemd hoort te worden neemt het Hysterisch Belang de overhand. Import van stemmen.

In Dubai heb je op elke hotelkamer een sticker met een pijl die richting Mekka wijst. New York in de woestijn: een autostrade zonder afritten.
Ze hebben er een kunstbeurs. De kunstbeurs is voor de helft afgekocht door een sjeik van een of ander buurland.


kaartjes
Lise koopt 6 kaartjes.

maaltijd
De albondigas van El Negocito: gehaktballen als een okkernoot zo groot in een kruidige tomatensaus en geserveerd met rijst en salade.


Miro Iemand zegt: In Bangladesh is elke kunstenaar een kopiïst van Miro.

namen

(1) Joris Perdieus, Marie Cloquet, Alda Snopek, Assef Gruber.
(2) Christian Lacroix, Jan Fabre, Margriet Hermans.
(3) Paul Auster.
(4) Hank Williams.
(5) Marnie Weber, Pilvi Takala, Catherine Sullivan, Karen Kilmnik, Tino Seghal.
(6) Thierry De Cordier.
(7) Goya, Velazquez, Mantegna, El Greco, Tintoretto, Titiaan, ook.
(8) Stefaan Dheedene, Niklaus Ruegg.

nat
Het regent. De hoofdredacteur is nat geregend.

pascaldigital
http://pascaldigital.blogspot.com/2009/12/dag-843-091206-zondag.html

Petra
Petra maakt schoenen op maat, werkt voor de opera in Brussel, ontwerpt het schoeisel van diva's en tenoren. Met gepast schoeisel worden de korte tenorlichaampjes opgekrikt want Italiaanse tenoren zijn kort van stuk. Ze heeft voor Jan Fabre en Christian Lacroix gewerkt. 't Is een speciaal milieu. Voor Margriet Hermans had ze een Spaanse outfit uit te werken. Dat was toen ze kostuum deed voor de VRT.

pigeon à la dumoulin Duif met orval en uienconfituur (voor 4 pers), het recept is een variatie op parelhoen in orval. Het smaakpalet van pigeon à la dumoulin is bombastisch en de bereiding vraagt best wat tijd. Een aanbevolen maaltijd voor gure herfst- of winterdagen.
De ingrediënten zijn. 4 duiven, 4 flessen orval, 1 deciliter bierazijn, 1 kilo uien, 100g boter, 1 deciliter room, 80g kandijsuiker, rozijnen, enkele laurierbladeren, peterselie, tijm, peper, zout en honing.
Een culinair experiment van Hendrik Vermeulen.

het bereiden van de uienconfituur
1 kg uien versnijden in ringen en fruiten met wat boter in een gietijzeren pan op een megalaag pitje, dit gedurende circa 8 u.
Twee uur langzaam laten 'glazen', dan 1 fles orval in scheuten er bij gieten en de temperatuur controleren. De temperatuur mag niet zakken.
Vervolgens een handvol in water geweekte rozijnen toevoegen, 80 g kandijsuiker, 1 dl bierazijn, wat tijm en peper en zout.
Indien alsnog van smaak te bitter een lepel honing toevoegen.
Laat het mengsel goed vijf uur pruttelen en hou het deksel van de pot.
De confituur is klaar als het vocht ingekookt is.

het bereiden van de duifjes
Koop 4 duiven, bij voorkeur van Franse origine. Franse duifjes zijn malser dan Vlaamse duifjes. Ze worden om het leven gebracht door wurging wat het voordeel biedt dat het bloed in 't beestje blijft. Is te koop bij elke goede wildhandelaar of bij de poeldenier.
De gepluimde en gereinigde duiven samen met de inhoud van twee flessen orval in een kom marineren gedurende 1 nacht.
's Anderendaags de duiven uitlikken in een zeef, dan in een braadpan samenbrengen en goed laten bruinen in echte boter. De vierde fles orval, de uienconfituur en de laurierbladeren toevoegen en gedurende een minuut of twintig pruttelen op kleine vlam. Het deksel open laten. Af en toe roeren met een houten lepel. Hierna gedurende plusminus 30 minuten doorstoven met het deksel op de pot. Als dat gebeurd is het gevogelte uit de pan nemen, de saus indikken en room toevoegen.
De duifjes serveren in een jasje van indiksaus en uienconfituur met gekookte, goed gebloemde en met snippers peterselie afgewerkte aardappelen.
Serveer een gecorseerde wijn, type haut-médoc of tempranillo.

scriptorium Het scriptorium: de geleerde schrijfsels van en/of over een kunstenaar. Mystificatie van het ego. Over de kamer der gedachten is zo'n schrijfsel. Tussen de sluitende aanhalingstekens, voor en na de sluitende aanhalingstekens, overal, in alles en om alles heen is het briljante gemis. Waar gaat het om? Wat proberen ze duidelijk te maken, als het al niet duidelijk was.
Als het niet duidelijk is de vraag hoe het komt dat het niet duidelijk was. Is duidelijk - of niet - of god bestaat en waaraan die nul dat bestaan te danken heeft?
Aan het scriptorium van een ego.
Aan dat scriptorium heb ik mijn bestaansrecht als god ontfutseld: ik ben een nietsnut.

Tanaquil
is fan van Auster. Trilogy of New York vindt ze het beste van Auster. Over white spirit en terpentijn is ze meedogenloos.

foto: petra van dorpe

zegt ze 'Abstract,' zegt ze, 'is voor mij vrij realistisch.'
Ze zegt dat ze mooie benen heeft.
De lintmeter, zegt ze, was te kort, zegt ze.
Het tast de hersenen aan, zegt ze.
'Guber,' zegt ze, 'Guber is verrukkelijk.'
'Italië,' zegt ze, 'is wat dat betreft een stuk erger dan België.'
Ze zegt dat het beangstigt. Het is dégoutant, zegt ze.
Haar specialiteit is drag queens, zegt ze.
Over Panamarenko zegt ze: die mens is bezig met zijn mythologie.
Ze kan, zegt ze, I spent my last dollars on birthcontrol and beer zingen en ook Your Cheating Heart van Hank Williams.
Dat ze schoenen op maat maakt, zegt ze.
Ze zegt dat ze de moeder van Hilde is.
'Ik wil graag een jus d'orange,' zegt ze.
Je blog, zegt ze, is sexistisch, zegt ze.
In Dubai, zegt ze, zag ze een autostrade zonder afritten.


Geen opmerkingen: