woensdag 4 november 2009

woensdag 4 november

In de Kasteellaan een korte visite bij Mie, afgestudeerd aan het Kask in de sector Textiel. Intussen is ze vooral bezig met fotografie.
Om de hoek vindt de wedersamenstelling plaats van een steekpartij.

Frank Merkx vertelt straffe verhalen. Het verhaal van de brandende tuin. Als tiener al was hij gefascineerd door het werk van Jackson Pollock. Op een keer ging hij in de tuin met ammoniak en zoutzuur aan de slag. Op het gazon kwam een groot doek waar hij een hoeveelheid verf en liters ammoniak en zoutzuur over uitkieperde. Door de verbinding van ammoniak en zoutzuur ontstaat het giftige en ontvlambare chloorgas. Naast het doek bevond zich een bunzenbrander. Gefascineerd staarde hij naar de rookontwikkeling. De grijze damp, die wat van een pasta had, bereikte de plek waar zich de bunzenbrander bevond. WHAM, alles in de fik. Uiteindelijk heeft hij er toch een 14 tot 15 schilderijtjes uitgehaald. Van zijn vader kreeg hij te horen dat het grootheidswaanzin was om zich met zo'n experimenten bezig te houden en dat hij ontgoocheld was, zwaar ontgoocheld. De buren waren aan het aperitieven geweest en kwamen niet bij van het lachen. Later hebben ze de plek omgespit en er een vijvertje aangelegd.
Het verhaal van de kelder die onder water kwam te staan. Als tiener al was hij gefascineerd door het werk van Jackson Pollock. Op een keer ging hij in de kelder aan de slag. Hij bedekte de kelderbodem met a4tjes waarop hij olielak had aangebracht en zette de kelder onder water. Vier centimeter water, meer niet. Met dit experiment wilde hij nagaan hoe de olielak, na het laten leeglopen van de kelder, zich aan het papier zou hechten. Wat hij over het hoofd zag, was dat er in één van de hoeken, vlakbij de vloer, een stopcontact zat. WHAM, algehele kortsluiting plus zekeringkast kapot. Hij had gelukkig rubberlaarzen aan gehad. Later ontdekte hij dat de kortsluiting voor een interessant verfpatroon had gezorgd. Zijn vader moest er redelijk hard om lachen. Hij zei, bekent Merkx, dat ik een oen was.
Een maand eerder was hij in Engeland opgepakt voor verboden wapenbezit. Omdattie een waterpistool bij had.

Geen opmerkingen: