dinsdag 29 mei 2007

dinsdag 29 mei

13u15 - Vooruit, de gelagzaal

Humo heeft geen enkele interesse in cultuur of zelfs literatuur - 'tenzij de auteur een BV is of de potentie heeft om binnen de kortste tijd BV te worden, of als de auteur in De Laatste Show aantreedt,' vertelt een van de gesprekspartners, iemand die voor een distributiehuis werkt. Hij citeert uit de brief de ze als antwoord ontvangen telkens als ze Humo een pas gepubliceerd boek toesturen.
En over De Morgen, toch een kwaliteitskrant: dat ze geen recensies schrijven om het publiek te informeren maar om mee te zijn met het publiek. Das Publicum regeert het grote alsof van een algehele terplaatstrapperij.
Later heeft hij het over FLARF - of Googlepoêzie.

Johan met de mededeling dat hij een fantastische vondst deed: het Vanmeer. Het is een meer in Turkije. Aan de oever van het meer bevindt zich Van, een stadje.
'Ik heb de achterkleinzoon van Abraham Lincoln gezien' - hij wijst iemand aan die aan een van de belendende tafeltjes plaatsnam. 'Dat is nu eens een foute baard.'

15u30

Er is een file van Kruibeke tot de Kennedytunnel. De oorzaak is een verkeersongeval, een truck met Duitse nummerplaat ramde een personenauto met Hollandse nummerplaat. Het ongeval gebeurde op het baanvak ter linkerzijde, het derde baanvak. De personenauto plakt tegen de voorgevel van de truck. Meteen voorbij de plaats van het ongeval gaat de algehele snelheid op het openbare wegdek steil de hoogte in.
Ik neem richting Breda en ga er af aan Sint-Job. Ook hier een file. De windkracht neemt toe. Dennen. Joelende struiken.
Sint-Job is een kilometerlange straat. Het kerkje van Sint-Job, voorbij een bocht in de weg, is in een volstrekt onaangepaste bouwstijl. Raar stadje. De provinciale vervreemding bloklettert ongeletterde nieuwbouw in een mix van landelijke en regionale stijlfiguren. Ik moet over de vaart, dan rechtdoor. Aan de bocht links volgen. Dan een plein.
Er is geen plein, ik beland in de heide. Misschien bedoelde mijn informante die doorgang van amper een keukenschort breed, paar honderd meter eerder. Ik maak rechtsomkeert, herbestudeer de verkeerssituatie en neem rechtsop, een tweevaksbaan met rode beukjes aan beide zijden van het wegdek. Residentiële wijken. Uit de affiches die het landschap bevuilen valt op te maken dat dit de streek van Dirk Van Mechelen en Inge Vervotte is.
Zoersel, dan Malle. Eerst Westmalle, dan Oostmalle. In Oostmalle een richtingwijzer met het opschrift 'Hoogstraten Rijkevorsel'. 6km. Altijd rechtdoor tot aan de brug, vlak voor de brug linksaf. Industrieterrein.
Het atelier van Tamara Van San is helemaal achterin een opslagplaats volgestouwd met afgedankte auto's.

17u - Jef

Een rode Chevrolet Impala, bouwjaar 1962. Het koetswerk rond het wiel achteraan ter rechterzijde kan wat oplapwerk gebruiken. De auto zit onder een laagje stof. Het is een prachtige auto. Het binnenwerk en het chassis zijn in nagenoeg perfecte staat. Wat ik niet wist: bij een Chevrolet Impala zijn koetswerk en chassis aparte segmenten. Zelfs als het koetswerk door een raid aan flarden gereten werd geraak je er moeiteloos mee door de keuring, als het chassis maar in orde is. Nog een voordeel van zo'n Chevrolet Impala bouwjaar 1962: je gooit het ding in return terwijl de kar nog aan het bollen is en quasi vanzelf gaat ie achteruit. Prachtig.
Een Mercedes 200, bouwjaar begin jaren zestig. Dit was het karretje van Jef.
Een Studebaker uit 1964. Crêmekleur. Ik duizel. 1964 is het laatste bouwjaar van Studebaker, verneem ik. De auto kan best een oplapbeurt gebruiken maar de design is verbluffend. Dit type is ook bekend als 'grand tourism'.
Een motor, deels ontmanteld, het is een Suzuki van begin jaren '70, de 'waterbuffel', zo genoemd naar het enorme waterreservoir.
Er is een witte R4. Jef, de vader van Jef, doet een hazenslaapje in een Alfa Romeo. Vlakbij de Alfa Romeo staat een oranje Opel Kadet City van begin jaren zeventig. De zwarte Austin 35, bouwjaar 1952, is in goede staat, zegt Jef. Er is een stoffig blauwe Toyota Corolla, bouwjaar 1973, en een Triumph GT6 van eind jaren zestig, een 6 cilinder. 'Daar zijn er veel mee verongelukt.' Er is een Jaguar van begin jaren zestig, een verrukkelijk ding; een blauwe Volvo 164E uit 1969 met fuel injection en trekhaak; een Mercedes coupé jaren zestig. Het houdt niet op.

Jef heeft in allerlei bandjes gespeeld, als drummer: eerst The Mods (altijd schoon aangekleed), dan Prudence - dat was ten tijde van The Pebbles.

Geen opmerkingen: