maandag 21 mei 2007

maandag 21 mei

10u10

Dirk heeft de tekeningen weggehaald. Joris is met een drilboor bezig. 'Tien minuten al,' zegt hij. 'Wat - tien ninuten zegt ge? En dat voor een centimeter!' Het werk schiet amper op.
Zoete arriveert.
Ik stap naar de stockruimte en zoek de andere boor. Met twee boren schiet het evenmin op. Dirk neemt over.
'Teveel cement in gedaan,' sakkert Joris. We hebben een voorhamer nodig. Zonder voorhamer zijn we morgen nog bezig. Dirk heeft een voorhamer. Thuis.
'Ik ben subiet terug,' zegt hij.
De taktiek die Joris voorstelt is: de cirkel doorbreken. Dat zal de spanning wegnemen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dirk heeft er teveel keien in gedaan. 'Ziet ge dat?' Veel te veel keien. Dirk heeft z'n stiel gemist, hij had in de bouw moeten gaan. Turkije, Irak, daar kunnen ze een stevig muurke gebruiken.'
Sjoerd komt polshoogte nemen. We praten over de komende zomermaanden; de tweede helft van juli zijn er drie projecten tijdens de Gentse Feesten. Odradek, dat wordt experimentele muziek en performance, Valery Vermeulen en zijn meta-Synth project en Ryosuke Cohen. Dirk arriveert met een voorhamer. Genoeg gezwanst.

Zoete gaat de betonsculptuur te lijf met de voorhamer. Na verloop van tijd begint het beton hier en daar scheurtjes te vertonen. 'De volgende keer,' grapt hij, 'maak ik er een performance van. Twintig performers in kettingen, slavenarbeid.' Kunt ge u dat voorstellen - al die dwangarbeiders in Siberiƫ - ge moogt er niet aan denken. Ik bel Marc en Ria. Geen tien minuten later zijn ze al met foto's bezig. Marc filmt. We decimeren een meesterwerk.
Met de voorhamer schiet het op. Rond een uur of twaalf is de sculptuur gehalveerd, een uur later is het sloopwerk voltooid. De beton begeeft het onder de mokerslagen.

Ik rij naar de Proeftuinstraat in Zwijnaarde en koop drie zakken van 1 kubiek voor gemengd afval. In de zakken mag geen asfalt, roofing, asbestcement (golfplaten), behangpapier, glaswol of gipskarton.
Joris en Dirk laden de andere betonsculpturen in.

16u30

Een Turkse buurvrouw komt vragen of haar zoon kan helpen, als handlanger. Aan de meeste stukken beton zat piepschuim vast. We verwijderden het piepschuim. Het werk zit er bijna op.
Residentie Muizenbrood gaat in de container. De reeks kleine broodpantoffels bleef intact. Dirk neemt ze apart. Een van de broden is aan de binnenkant uitgehold tot tegen de broodkorst aan - Dirk tilt het brood op en het spat uit elkaar.

Geen opmerkingen: