vrijdag 4 mei 2007

vrijdag 4 mei

13u40 - crox

Op de laptop opent de internetconnectie terwijl de draadloze verbinding niet eens aanstaat. Dit verbaast me.

14u

Een zekere John Moody, een Brit die in Oudenaarde woont, zegt interessante dingen over het werk van Dirk Zoete.

14u30

Gregory staat in de hall en bekijkt de muur in de mediaruimte. Gregory is de fondateur van de GM-groep, een Frans kunstenaarscollectief met takken in Italië, Zwitserland en België. Hij gaf me een boekje van Onfray cadeau over Diogenes en Zeno. Over die Zeno vind je niet veel.
Het werk dat hij wenst uit te voeren is 'Un style et les gants'. Het bevat een woordspeling. Op de plastiekzakken die hij een voor een uitpakt, een ritueel waarmee hij uren bezig blijft - de plastiekzakken bevatten telkens 2 rode handschoenen die roze worden als je ze binnenstebuiten keert - staat het in alle talen: Guantes de uso doméstico (vrij vertaald: handschoenen voor huishoudelijk gebruik), Gants de ménage of Huishoudhandschoenen, Haushaltshandschuhe, Guanti per lavori domestico (in het zuiden kennen ze er wat van), Luvas para limpeza (om schoon te maken), Rekawice (om te rekawiceneren), Femzilik eldiveni (en om tegelijk ook iets anders te doen - in het Grote Europa linkt alles aan alles): Household gloves.

'Les gens font vivre les choses, je suis convaincu de ça,' zegt Gregory. We hebben net de zaal met werk van Peter Morrens doorgenomen.
'Ah... la salle respire.'
'La foire de Bruxelles, t'as vu?' vraagt hij.
'Non', zeg ik.
Na Onfray heeft hij nog een cadeautje voor me: speculoos. Het is een werk. De bovenste plak speculoos heeft het woord Diogène als inscriptie.
Ook in het Frans werkt de Bijvoeglijke Vernaamwoording: Chien, Chielleur, Chieux. Le tien, tielleux, tieux. Le mieux c'est mien. Mauvais en pire zorgen voor een ander en delicater discours.
Gregory brengt een 40-tal handschoenen op de muur aan (guanti per lavori domestici) die samen het woord STYLE vormen. Binnenstebuiten gekeerd hebben ze een bleekroze kleur.
'T'as utilisé combien?' vraag ik.
'Combien de gants?'' Hij denkt na. Later maakt hij een foto van het werk. Tegelijk valt me op dat de muizen de broodkast ontdekt hebben. Twee van de broodpantoffels werden op niet al te ingrijpende wijze in Déjeuner aux Verbes veranderd. Van woorden eet je zoveel als je hebben kan. Op straat is het kenwijsje van Yusuf's ijs te horen.

Geen opmerkingen: