donderdag 31 mei 2007

donderdag 31 mei

Rond een uur of zes telefoneert Guido: hij en Marie komen er aan.

Er was een stortvlaag. Dat was rond een uur of vier. Johan Gelper en Lieven Cateau rookten een sigaret en keken naar de regen. De croxpoort stond wijd open. De regen kletterde over het erf. Bart en Wouter van Gipsy Sphinx en Smeraldina-Rima waren er net vandoor. Met 'Airport War' en 'Religious Knives' brengen ze tijdens de Gentse Feesten een concertprogramma, dat is zo afgesproken. Eerder, rond een uur of twee, Joris - hij pakte de werken van Larson en Torok in, voor FedEx - en Bart Vandevijvere. Over Bama: dat de kwaliteit er niet op vooruitging. Anekdotes. Bart coördineert het project van de Fransen; het instalraam juni wordt Stéphane Cauchy. Johan Gelper was gedurende enige tijd in de kubusruimte bezig, heeft de opstelling veranderd - één van de draadklemmen kwam los te zitten.

Bliksem ratelt over de stadskern. Lieven bekijkt de film van Ian. Nog later is er iemand uit Luik, le beaupère de Yannick. Hij was in Brussel, dacht: 't is een kleinigheid om even naar Gent te treinen. Makkelijk te vinden, geeft hij toe, Croxhapox, 't is vlakbij de Dampoort. Ik verneem dat Yannick op twee plaatsen woont, in Oupeye - la petite maison du papa - en in Tilff, waar zijn moeder woont. Tilff van Tilff-Bastenaken-Tilff, een wedstrijd voor wielertoeristen. Beaurieux, de titel van één van de werken, is een beek vlakbij het huis in Oupeye. Oupeye is buiten de Luikse stadsrand. Tilff daarentegen is de vallei van de Ourthe. De moeder van Yannick is vaak in Genève. Ze doceert Pedagogie aan de Universiteit van Genève en heeft Gentse roots.

het verslag van Guido /nvdr/

-Boog & pijl. /een werk van Antoine: de pijlpunt is een lamp/
-Prettig dat Marie het gezien heeft. /Marie was twee jaar oud toen Croxhapox begin 1990 begon - ze is nooit eerder in Croxhapox geweest/
-De discussie over het format alweer. Dat letters ook een beeld kunnen vormen.
-Luidsprekers op de grond vind ik interessant, vind ik mooi. /een werk van Yannick/
-De 'African Queen'. /waar we dineren/
-Het portret van Borremans. /Guido is aangesteld om voor Canvas een reeks van kunstenaarsportretten te redigeren. Naast Borremans denkt hij voor de eerste reeks o.a. aan Jef Neve en Berlinde De Bruyckere. Ik suggereer Joëlle Tuerlinckx./
-Alles heeft met alles te maken he. /Marie zou via Rietveld naar Helsinki kunnen/
-Marie zei: ahja, ik was van plan om eens langs te gaan. Ik zei: Ha, dan gaan we eens langs.
-Zie ik die foto's van dat meisje... De pose-foto's moeten er uit. Ze moet zich aan één format houden. Wat ze tegen de muur kleeft is interessant, de modefoto's minder.
-Een prettige tentoonstelling, dat project van de Walen.
-The French Connection. /de poort op het zuiden - interessant/
-De honoraria. Kan niet anders.
-Ik kijk altijd naar de vochtvlekken in de croxruimte. /een nieuw dak, maar de vochtvlekken zijn er nog/
-Heeft Marie naar een plek achter het S.M.A.K. gevoerd, de Kraailaan of zo. Is eventjes bij Quinten langs geweest. Quinten woont achter de Vooruit. Kon er niet parkeren dus kwam Quinten naar de auto. In de auto namen ze de foto's door. Indië. Interessante foto's. Walter gaf Quinten een boek over tandheelkunde cadeau.
-Wordt het niet wat te veel met die blogs op internet?
-De affiche van Borremans die voor de helft naar beneden hing. /het blauw van de achterzijde is mooi/
-De kleur van de cover van croxboek NR 7 is niet echt overtuigend. De tactiliteit van de uitgaves van De Arbeiderspers is te verkiezen boven de gladde covers van de recente crox-publicaties.

Leuke details? Dat van alweer geen centen bij heeft - in godsnaam. En het fietsverhaal.

het andere verslag
-'Schaaknovelle en andere verhalen', van Stefan Zweig, de door Arbeiderspers gepubliceerde editie uit 1992.
-BWV 816, Gould. Munclinger.
-C Minor complex.
-Een quiz in The African Queen. De dubbele o-klank staat voor Korzakov.
-De zwartwitfoto's van Quinten.
-Een vergelijkende studie van de cover(s) van de reeks Privé-Domein van Arbeiderspers en die van Les Editions de Minuit. 'L'Homme Atlantique' van Marguerite Duras. Paustovskij.
-De titel begint op de achterzijde.
-Een vraag van Guido mbt auteursrechten.

Geen opmerkingen: