donderdag 15 oktober 2015

Soms een knoop, soms een vis #1

preambulo

aire de Maurepas
de graanvelden
refuges
dorpjes in tegenlicht
een ochtend met waterspuwers en kerktorens
je suis en Picardie
bos
korenveld
la Somme
Senlis
l'Isle Adam
Pontoise
Mantes
Houdan
Chartres
Châteaudun
Vendôme
Tours
Bordeaux
Bayonne

zaterdag 17 juli, Labenne

Vreemd, zo'n camping. Het leven gaat z'n gewone gangetje. Mensen zitten te kaarten, iemand laat een hond uit.

zondag 18 juli, Boucau, 08:30

RN10 Labenne-Bayonne. Het regent. Een flinterdunne, sproeierige regen, gecondenseerde mist.

Zondag, vandaag is een zondag. Op de RN10 is ter hoogte van Boucau, 100m voorbij de grens met Tarnos, weinig tot geen verkeerscirculatie.
Rechts van de openbare weg is een bosje. Van de bekendachtigen is er braam, lijsterbes, esdoorn, gras en weegbree. In de berm ter rechterzijde ook nog een kolonie papier- en plastiekafval.

Twee auto's richting Bayonne. Dan twee auto's richting Labenne.

Twee auto's richting Bayonne. Autochtonen. Dan één auto richting Labenne.

Drie auto's richting Bayonne. Dan

twee auto's richting Bayonne en twee en nog eens twee richting Labenne. Een mathematisch feilloze constructie.

De RN10 is een tweevaksbaan.

Aan de overzijde van het wegdek, links van het wegdek, is een groothandel, Mr. Bricolage. Het opschrift heeft rode letters en de stip na Mr in een groene kleur. Aan de wegrand is een verweerd opschrift:

               TOUT LE BOIS

Het terrein van Mr. Bricolage is hermetisch afgesloten van de buitenwereld. De grasberm tussen het wegdek en de omheining biedt drie meter gras. Mr. Bricolage betonmolens, vijf niet zo heel erg van elkaar verschillende soorten tuinhuisjes, waarbij de opties beperkt blijven tot klein, kleiner en nog kleiner, ladders, tuindecoratie, cementzakken en het bijhorende enzovoort.

Op een reusachtige pancarte staat het volgende te lezen:

             VOTRE PARTENAIRE POUR BIEN FAIRE

en iets verderop, ter linkerzijde:

LOUER OU VENDRE
MAG. 800m2
DEP. 600m2
TERRAIN 5000m2
(+ tel.)
COTES DE PORC
ECHINE
18F90KG

Een bosje. Meer biedt het panorama ter linkerzijde niet. De weg gaat er met een bocht links omheen. Boven het bosje een grijze, verweerde kalklucht.
Voorbij het bosje het begin van een ander territorium: het maïsveld.

Biarritz, 21:00

De oceaan heeft een grijze kleur, soms wat blauw en groen maar toch overwegend grijs. Vloed spoelt over het strand. Boven de promenade is een mistige en grijsblauwe verte met dunne wolken. Ook aan de westelijke horizon is het licht diffuus.

Het rommelige geruis van de branding.

In het noordelijke stadsdeel is een plek hoog boven die branding, een desolaat terrein dat hoog boven het stadje uitsteekt. Landinwaarts staan woonblokken. In het struikgewas bovenop de rots gaan slingerende paadjes, die zelfs zonder maanlicht een roze kleur hebben, tot de rand van de hoog boven Biarritz uitrijzende klif, er is een balustrade en in de diepte het mondaine Biarritz en het begin van de diepe oceaan. De rotsformaties hebben okerbruine toppen. Pal op een van die rotsformaties, dichtbij de kustlijn, staat een hok. In de duisternis is er, vlak bij die duisternis, eigenlijk alleen dat kleine hok, hoog boven de oceaan. Op een van de andere rotsen staat een villa die hoog met een toren boven het eigenlijke gebouw hoog boven de baai uitsteekt.
Over het voetpad wipt een mus. Het panorama is desolaat. Blokken steken boven de kust uit en in de diepte, voorbij de diepte van het apparaat, zijn nog desolatere blokken. Op de banken om naar die diepte te kijken, zit niemand. Een paneel waarschuwt de voorbijganger voor de afgrond waar hij of zij aan vastgeschroefd zit. Vuilnisbakken, oudmodische villa's, een auto, muren in een teint van beige, en pal naast de balustrade het gemompel van de diepe oceaan.

1999-2015 spaanse notities (wordt vervolgd)

Geen opmerkingen: