zaterdag 7 september 2013

zaterdag 7 september

De onder de hoogvlakte gelegen ravijnen, van Gorges Le P. de l'huile tot Lachamp-Raphaël, zitten tot aan de wegrand volgepropt met wolken.
Ook de top van le Mt Gerbier de Jonc zit in een wolkenkraag. Aan de voet van de rotsbult grazen witte koeien. De berg zelf heeft een hoogte van 1.551 meter. De top, un dôme de phonolite, bevindt zich op een granieten sokkel. Onder de 134 meter hoge opeenstapeling van phonoliet is een basaltlaag en hier is het, onderin de rotsbult, dat de watersijpelingen een uitweg vinden, niet aan één zijde van de rotsbult, de meest zuidelijke waar de bekendste van de vele Loirebronnen zijn, maar aan alle zijden tegelijk. En effet, comme le dit l'homme de la cabane, 'on est sur une nappe, ça veut dire, il y a des petits sources partout partout.'
Eén van die bronnen bevindt zich 600 meter van La ferme de la Loire vandaan op een iets lager gelegen helling. Ook hier is een bar restaurant maar veel kijklustigen heeft het niet, hoewel het bord aan de wegrand met enige nadruk vermeldt dat deze bron la véritable source de la Loire is, zoals terug te vinden in het kadaster, ook dat staat aangegeven: indiquée sur le plan cadastral n°87. Het is vlak bij de wegrand, rechtsop, als je de moeite neemt om van de hoger gelegen en meer succesvol uitgebate bron naar het plekje te stappen: natte aarde, een geultje van één decimeter in een met grassen, brandnetels, zuring, wilde kervel, ooievaarsbek, vrouwenmantel, mossen en varens ingesloten kom. ICI, staat er, Commence MA COURSE VERS L'OCEAN.
In het souvenirwinkeltje, waar die andere bron van de Loire uit een van de muren stroomt, is een enorme volkstoeloop. Op het wegdek boven la ferme staan campers, senioren verdringen zich om de uitgestalde koopwaar. Op étagères staan metalen boîtes met het opschrift Source de la Loire, er zijn blanco notitieboekjes met een afbeelding van een ezel of een marmot op de cover, keukenschorten, tarotkaarten (te verkrijgen in diverse uitvoeringen), uit klei vervaardigde legkippen en sleutelhangers die een grote variëteit aan huis- en aanverwante diersoorten bieden, katten, honden, kikkers, uilen, hanen, varkens, eekhoorns, schapen, ezels, egels. Er is een kleurboek: Coloriage Ardêche, keramische hanen, klokken, manden met allerlei speeltjes, potterie waarvan niet 100% duidelijk is meen ik of ze hier in de streek vervaardigd werd, kopjes in diverse soorten en maten, houtsnijwerk en speelgoedversies van onder andere Le Salers en L'Aubrac of een koe die gemolken wordt. Gevlochten manden, ansichtkaarten, fleurige zomerhoedjes, servetten, petjes, handdoeken, kannen, bekers, wandelstokken, posters. 'Wah-wah-wah,' zegt iemand die een pop uit één van de manden plukt. 'Mais Serge... Serge, c'est une vache!' krijgt hij te horen. 'Ah oui, une vache, c'est une vache,' stelt hij ten slotte ook zelf vast.
Eén étagère is gereserveerd voor kookboeken en min of meer aanverwante publicaties: Cuisiner avec la Châtaigne d'Ardêche, Les Miels, Recettes traditionelles du Limousin, Recettes traditionelles d'Auvergne, Les fables du Pistil, Guide des oiseaux de Haute-Loire, Guide de la flore de Haute-Loire, Trésors d'épices en ook nog Les saisons d'Hélène: 150 ans de cuisine familiale en Ardêche. Een van de muren is geserveerd voor een tot het plafond reikend rek met alcools en kruidenmengsels: du liqueur de Dahu, Verveine Fabriqué selon une tradition familiale, Liq. Verveine Verte, Châtaigne où Myrtille, Sirop pastis de Violette, Le Pissenlit bio, een uit paardenbloemen vervaardigd drankje mis en bouteille à la ferme, Guignolet Bellet, Gentiane de Salers ou d'Auvergne, jus de pomme, des vins, Poire Williams en Crême de Myrtille, Crême de Figues où Crême de Framboise. En er is nog. Koeken, honing, confituur, snoepjes, fromage de Tête à l'ancienne, Cuillettes de l'Ardêche-cuites, linzen (lentilles du pays), des saucissons, du bleu doux de chêvre, nougat, brood, kikkererwten, kookpotten, braadpannen. Voorin, vlak bij de plek waar de Loirebron in het granieten bassin stroomt, is ook nog een tafel met meer cultureel georiënteerde publicaties, Vièrges Romanes bijvoorbeeld, Aquarelles en Ardèche, Trésors de l'Auvergne Roman, Poste restante (over hoe nog tot begin 21ste eeuw post besteld werd in de afgelegen berggebieden) en Histoires et contes du jeudi.

Geen opmerkingen: