dinsdag 24 september 2013

brainbox (6) twee

dinsdag 24 september, 14u Peter, Steffie en Jesse: les revenentes.

Aan het begin van Les revenentes (Edition Julliard, 1972) legt Georges Perec de spelregels uit:
1. "Qu" s'écrit "Q": qe, qenelle, qerelle, qelqe, desqelles, etc. (Décision de l'OuLipO, séance du 7 mars 1972.)
2. De rares (puis de moins rares) emplois du "Y" seront tolérés (New Jersey, Yes, Cheyenne, etc.)
3. Divers types de distorsions (la liste en serait fastidieuse à dresser) seront plus ou moins progressivement admis au cours du texte.

En op bladzijde 12:

J'émets fermement qe
les gens de ce texte
et les réels ne présentent
de ressemblence


Ze zitten op het terras, in de zon. Peter had me getolofeend met de vraag of ze om 13u exact in croxhapox konden langskomen, hij en Steffie en Jesse. Ik bezorgde hem een van de codes van het cijferslot, de meest muzikale, en daar zitten ze dus, in de zon.
Jelle zit aan de tafel in de hall. We hadden een vergadering gepland, Dries en Joris komen wat later. Ook les revenentes hebben best veel te bespreken, bv. wat gaan ze met de auto doen.
De auto, een zwarte maar niet helemaal zwarte DAF, bouwjaar 1974, laatste bouwjaar voor Volvo het overnam, staat enigszins diagonaal in de zaal. De zaal is hermetisch afgesloten met een stuk plexiglas. In de zaal is voorts alleen de op een dweilrobot gemonteerde GoPro.

Unit twee nam geen definitief besluit. Wat ze bedachten valt voorlopig op te delen in twee opties:

(a) naar buiten (toen we tijdens de openingsavond van unit 1 op het woonerf stonden, zei Steffie dat ze het best wel een idee vond om met het karretje te gaan rijden, avontuur)
(b) niet naar buiten (Peter die eerder gezegd had, toen we tijdens de openingsavond van unit 1 in een van de zalen stonden, dat hij rondjes met de auto wilde maken, in de zaal achterin, tot het traject van de autobanden zichtbaar zou worden op de brainboxvloer)

Het is best mogelijk om een auto voor één uur te verzekeren, weet Jesse. Deed hij eerder. Rijden zonder de administratieve rompslomp? Het kan.
Dus het idee om elk gedurende één dag met de auto een rit te maken, hoewel de auto voorlopig geen nummerplaten heeft. Eerst Peter, dan Steffie, dan Jesse. Aan de administratieve rompslomp is makkelijk een mouw te passen.

Ze zitten in de zon, op het woonerf, Jesse, Steffie, Peter, les revenentes.

Geen opmerkingen: