woensdag 27 juni 2007

woensdag 27 juni

De Morgen op woensdag. Zouden ze op de gebruikelijke boekenbijlage na iets over cultuur hebben?
Jazeker, De Morgen is een kwaliteitskrant en ziet cultuur als iets van de hoogste orde. De cultuurbijlage opent dan ook met een bijdrage over Ilse De Meulemeester en het luxeleventje dat zij en haar partner zouden leiden. Véronique De Kock verklaart dat ze nog altijd single is. Dan iets over Ivan De Vadder en Justin Timberlake.
De reünie van The Verve zou er dan toch komen en na Werchter treedt Amy Winehouse ook in de AB op. Anciaux introduceert de Vlaamse cultuurstad wat zou passen in het participatiedecreet. 'Mochten Oostende of Mechelen in de toekomst tot Europese culturele hoofdstad worden uitgeroepen - beide steden koesteren ambities op dat vlak - dan heeft Anciaux nog een extraatje van 700.000 euro achter de hand.'
Op de cultuurpagina's van een kwaliteitskrant mag Paris Hilton niet ontbreken: 'Hilton verlaat de gevangenis en de wereld stopt met draaien', kopt De Morgen. Wie dit keer evenmin ontbreken zijn Panamarenko (Snuisteren in een schatkamer) en Jan De Cock die Amerika verovert. Volgens de recensent studeerde Jan De Cock aan Sint-Lukas Brussel.
Brussel ontspoort à la flamande: de apotheose met Will Tura op 11 juli komt rechtstreeks op VTM. In Thebe is een mummie geïdentificeerd als koningin Hatsjepsoet en de David van Donatello krijgt een opknapbeurt. Foccroulle blikt terug op 15 jaar De Munt. In Leuven hebben ze een autonoom gemeentebedrijf opgericht, de doelstelling is het realiseren van een museumsite. Humo wordt weer heel even humoradio en in oktober mogen we op het Gentse Filmfestival Bajofondo Tango Club verwachten.
In Brussel zoeken ze een cultuurhuis. Voorts wijdt De Morgen als gebruikelijk nogal wat bladzijden aan rock en pop. Er is een vooruitblik op Rock Werchter en een mega-interview met Maxi Jazz. Berlijnse politici kanten zich tegen Tom Cruise. Op Rock Werchter echter worden sorterende kampeerders beloond met koffiekoeken.
Volgens Eric Rinckhout is de tentoonstelling van de week een retrospectieve van de Franse fotograaf Bernard Plossu in Charleroi. Rosas herneemt 'Rain' en in de Vlaamse Opera neemt Rita Gorr in grote schoonheid afscheid.

analyse

Op een totaal van 48 bijdragen 5 die met beeldende kunst in verband gebracht zouden kunnen worden. Jan De Cock verovert Amerika (ze zijn er wel heel erg vroeg bij, het MOMA-project opent volgend jaar pas); het atelier van Panamarenko dat vanaf zaterdag in het MuHKA te bezichtigen is; een retrospectieve van de Franse fotograaf Bernard Plossu in het Fotomuseum en tenslotte een evocatie van twee vrouwelijke sterren: de mummie Hatsjepsoet die in Thebe heerste over de achttiende dynastie en een stralende Paris Hilton, eindelijk weer op vrije voeten.

varia

1/ Op de instalraamlocatie toont de ruit ter rechterzijde sporen van kristalafzetting. Het werk is een ingreep van de Franse kunstenaar Stéphane Cauchy.

2/ Een reactie van Sjoerd op 'Jan De Cock op verovering in de VS', de recensie van Ward Daenen: 'De laatste alinea is interessant. SINT LUKAS BRUSSEL, de Hogeschool waar hij afstudeerde. Ward van De Morgen is goed op de hoogte vandaag over gisteren. (!?) Jan mag op de maan of mars exposeren, zijn eerste SOLO was in Croxhapox en hij studeerde af in 3D/KASK, groet'

3/ Anja en Lina op wandel in Nieuwland. Anja is zwanger.

Geen opmerkingen: