vrijdag 29 juni 2007

vrijdag 29 juni

Een Atlantische storing jaagt over de kanaalzone. Regen teistert de Gentse binnenstad. Aan de oprit van het woonerf is Hanssens een vracht hout aan het uitladen. De vrachtbestuurder is een ruige vent, iemand met poten aan zijn lijf. Een jonge blonde vrouw botst bijna tegen één van de balken aan. Ze kijkt om, glimlacht geschrokken.

Met dit weer verwacht ik geen bezoekers maar dat valt tegen.
De eerste bezoekers zijn er alweer vandoor als Wouter Feyaerts binnenvalt. Wouter is tegenwoordig actief aan het Kask als gastdocent, de afdeling Beeldhouwen waar onder andere ook Peter Rogiers en Ludwig Van De Velde lesgeven. We hebben het over Steven Baelen en Pieter De Clercq, beiden komen wellicht dit jaar nog in croxhapox aan bod. De diaprojector van Sarah Westphal spreekt tot de verbeelding.
We betreden de kubusruimte. 'Rob,' zeg ik, 'heeft er een lap op gegeven.' Wouter herinnert zich het afstudeerproject van Aarich Jespers die zijn werk in sokkels had verpakt. Hij installeert zich in de kubusruimte en leest de afscheidsbrief van Rob.

In crox3 hetzelfde probleem als gisteren: de afstandsbediening doet het niet.
Wouter stelt zich vragen bij de huidige trend: wat goed is de kop indrukken, wat slecht of middelmatig is bekronen. Nivelleren, dat is zowat het sleutelbegrip van het discours tegenwoordig.
Wouter vertelt over een project in Kunst-Zicht. Hij had een grofblauw geweer gemaakt met tape en pvc-buizen, een jachtgeweer, twee meter lang en keistrak. De ochtend nadat hij het ding had binnengebracht, stelde hij vast dat de curator het werk had omgeplooid, het geweer was verbogen. De persoon in kwestie glunderde en zei dat het om een experiment ging, hij had het geweer verbogen - zonder de kunstenaar te raadplegen - en zo aan de muur tentoongesteld omdat hij dat beter vond.

Thibault en Gil van het SMAK. Dan een hele tijd niemand. Ik neem De Morgen door. De cultuurbijdrage beperkt zich dit keer tot een stuk over Watou, een concert van Justin Timberlake, tax shelter, Rock Werchter en een halve pagina over een humorfestival. Er werd een recordbedrag neergeteld voor 'Les Fleurs du mal', er is een nieuwe Harry Potter op komst en Led Zeppelin overweegt een reünie.

Net voor sluitingstijd springen Sjoerd en Gwendolyne binnen. Sjoerd brengt de dataprojector terug. We ontdekken dat de afstandsbediening ontbreekt. Sjoerd belt Merel en Lena en verneemt dat drie studenten van 3d voor Coming People geselecteerd werden: Leen, Boris, Sarah.

Geen opmerkingen: