dinsdag 5 juni 2007

dinsdag 5 juni

14u30 - De Sleghte

Twee edities van Patrick Modiano: Rue des Boutiques Obscures en Dimanches d'août. Ook een boek met de nieuwsgierig makende titel 'MA VIE DE CHIEN entretien avec Milou' van Ariane Valadié. Sigrid.

15u - Joris, Astrid
werkvergadering mbt het 'emo-synth'-project van Tamuraj

Elementaire gegevens. Een lichtinstallatie - moet aan het plafond bevestigd worden. Lezing van Pieter Vermeersch over de werking van kleur. De kleurenstaalkaart. Een rookmachine. Duur van de voorstelling: 2 uur. Een pauze. Skeletten van honden - die ze in brand willen steken. We formuleren een principieel bezwaar tegen het maken van vuur in de croxruimte - primo, moet aangevraagd worden (de boetes zijn navenant) en secundo, de toxische stoffen die vrijkomen tijdens het verbrandingsproces (navenant). Telefoon van een zekere Joe. Conclusie: muziekperformance en lichtshow.
Het plafond in crox2. Boren in het plafond uitgesloten. Een draagvlak bouwen, 8-tienders als dwarsbalken, geschaafd of ongeschaafd. Technische assistentie van citylights. In elke vorm van communicatie de term 'galerie' vermijden.

20u - Eeklo

'Werken op prikbord' - een publicatie in voorbereiding. Mike Kelly, Joëlle Tuerlinckx. Manu komt met 'When attitude becomes form' op de proppen, de heruitgave van een editie van Kunsthalle Bern uit 1969.
Hij toont proefondervindelijk aan hoe een voice recorder werkt. Manu heeft een voice recorder van het merk Olympus, wat op een Mac kan.

Op de tafel. Twee flessen van twee liter Eau de Source. Bronwater. Bovenop de boekenstapel ligt een lijst met de titel 'Access all areas: KNITTING'. Het is een lijst met dertien titels van The Fall.
Het boek helemaal bovenaan de stapel is er een van Proust: Een liefde van Swann. Schrijver dezes heeft de rugzijde voor zich, niet alle titels zijn zichtbaar. Het boek onder 'Een liefde van Swann' is ook van Proust: De tijd hervonden. Dan A Clockwork Orange van Anthony Burgess. Daaronder een verzameleditie met werk van F. Bordewijk: Blokken - Knorrende Beesten - Bint. Hieronder een turf van Canetti en 'De vrouw in het zand' van Kobo Abe. 'Lastige vragen' van Max Frisch. Van Mike Kelly, een naam die ik voor het eerst hoor, een werk met de titel 'Catholic Tastes'. Een boek van Burroughs (geen titel). Dan M. Coetzee met YOUTH en Charles Bukowski: Factotum. Helemaal onderin de stapel bevindt zich 'Het Boek der Rusteloosheid' van Fernando Pessoa, boven iets van William S. Burroughs: My education... En dan nog iets.
'Er is een onzichtbare lijst van dingen die je moet kennen,' merkt Maud op.

Een zichtbare lijst van dingen die je kennen.

Naast de boekenstapel: 2 naakte kiwi's in een zepri verpakking. Een fruitschaal met een meloen (Maud heeft geen idee welke soort - 'nog niet rijp, dat weet ik,' zegt ze), een appelsien en een half kaalgeplukte tros blauwe druiven. Naast de fruitschaal twee verdiepingen fruit: onderin zes Jonagolds, nog in de verpakking, met een appelsien op het eerste.
We gaan samen na wat zich nog allemaal op tafel bevindt in het gebied tussen de hoge boekenstapel en de tafelrand ter rechterzijde (ter linkerzijde voor Manu die aan de andere kant van de tafel zit). Een antimalariamiddel. Vitaminen, twee flacons met oogdruppels, bodymilk. Een set tandenstokers. Nog oogdruppels - 'eentje in de oorspronkelijke verpakking,' preciseert Maud. Een ontstoppingsmiddel van het merk movicol. Iets tegen diarrhee.
Dan, in een rond recipiënt: oordopjes van het merk EAR, een zakje met een middel tegen blauwe plekken, een pleister, Chinese druppels, een restant druivensuiker, een klein lepeltje en gel voor de ogen. Ook een rolletje dia's van het merk FUJI, 400 asa. Twee astmaspuiten en blauwe klevertjes van de Ziekenbond. Een deodorant.
Lager gelegen, tussen de fruitschaal en bovenvermelde apotheek, bevindt zich een kaart van België (bleekblauwe omslag en ALDI als merknaam), het programma van De Singel jaargang 2006-2007, de nieuwsbrief van de Akademie van Waasmunster, een konijntje en een sleutelbos.

Een abonnement op de Standaard, zij het niet geheel vrijwillig - zo gaat dat tegenwoordig. 'Lijmen' en 'Kaas' van Elsschot zijn dringend aan heruitgave toe.
'Allemaal politieke propaganda.'

Op de agenda een voorstel van Emmanuel en Maud - en een datum: september 2008. We bekijken het tekenwerk van Emmanuel, een verbluffend enigmatische fantasiewereld, en een aantal animatiefilmpjes met uit plasticine vervaardigde figuurtjes, hilarisch. Thomas Killper komt ter sprake. Hij woont tegenwoordig in Berlijn, is er een galerie begonnen.
Het onderzoek: de onnodige en vaak ook nutteloze theoretisering van het productieproces. Het doctoraat als nec plus ultra van inhoud tot de inhoudelijke macht.
Inhoud tot de inhoudelijke macht is, zoals bekend, gelijk aan nul.
We komen er op uit dat er minstens drie soorten van arrogant gedrag zijn. Bij studenten is het een plaag tegenwoordig, meent Manu. Er is de provocatie, de zuivere en rebelse provocatie, bedoeld om discussie op gang te brengen. Is ok - is wat we willen. Er is het zonder reden brutale reactiepatroon, verwant aan domheid - en de bolusvariant gedrenkt in koeienverstand en plat opportunisme.

We hebben de hele avond zoet gemaakt met twee glaasjes sap - of thee - van korrels van gedroogde bosbessen.

Geen opmerkingen: