vrijdag 15 februari 2008

donderdag 14 februari

Het kantoor van de sociale zekerheid is verhuisd naar de Koningin Astridlaan in een nieuwbouw waar ze onder andere ook het consulaat van Peru hebben. Dat met die maaltijdcheques ligt minder eenvoudig dan we dachten. Eerst had iemand het over een besparing van maar liefst 600 euro gehad - met maandelijks 600 euro extra, daar kan je wat mee doen - maar van dat verhaal klopt geen centimeter.
Aan de Visserij is een trucker meelzakken aan het uitladen. Er is een huis gesloopt, in de vrijgekomen ruimte werd gazon aangelegd. Iemand laat de hond uit. De dagschotel van Fabula Rasa biedt dit keer een keuze uit niet minder dan 7 gerechten. Olaf trakteert op koffie waar Leen een Valentijnkoekje bij serveert, een product van het huis waar de kokkin naar verluidt niet gelukkig mee is, ze had het deeg wat zoeter gewild. Ik ben net aan de T-kruising, helemaal aan het eind van de Lozevisserstraat, als Juul Sadee belt. In de grote zaal is Els bezig.
De eerste ontmoeting met Juul moet eind 2006 geweest zijn. Later, toen ze al voor een meer specifieke reden naar crox kwam, was er het verhaal over een project in de Dordogne waar zij en Lieve D'hondt in gure en avontuurlijke omstandigheden een coproductie hadden gehad. We stappen naar Het Gouden Hoofd en belanden in 't Hoeksken. In de rijk gestoffeerde portfolio die ze bij heeft, figureert een portret van Bokito, de gorilla die enige tijd geleden in het nieuws kwam nadat hij een aanbidster gebeten had. In de dagbladpers hadden ze het toen over een bij apen volstrekt natuurlijke reflex, Bokito viel de aanbidster niet aan, hij deed wat hij met elk ander wijfje gedaan zou hebben - waarna een en ander uit de hand liep.
'Waarom vrouwen van apen houden?' Ze vraagt het op een manier alsof het antwoord er toch niet toe doet. 'Omdat vrouwen van apen houden.' (parafrase op een voordehandliggende analogie) In de schetsen en voorstudies van het voor september 2009 geplande project voert ze een harige krijger ten tonele, Hercules, 'de bestrijder van het kwaad'. Hercules, zegt ze, had een knots. Rapier en musket moesten nog uitgevonden worden. De dandy's van het theoretisch discours zouden zich later over deze kwestie buigen. 'En hij versloeg de hond,' zegt ze, Cerberus, de hellehond.
In de zaal achterin is het koud. Juul maakt een schets van het grondplan. In de corridor kondigt het strakke geluid van dameshakken de komst van Ilse aan.

Hoe diep ik ook tast, de bodem van de put blijft buiten handbereik. Toch tast ik in een leegte en een diepte die vertrouwd aanvoelen. De afstand tot aan het water is het logische gevolg van een eindeloze veelheid, een hoeveelheid voetstappen die zich geeuwend uitstrekt van de Montes de Màlaga (een donkere met olijfbomen begroeide heuvel), de monding van de Ebro (en hier een onwaarschijnlijke hoeveelheid insekten) tot de verre nabijheid van een straathoek en alle uitersten die zich binnenin het onuitputtelijke bestaan van dat korte tijdstip bevinden.

Geen opmerkingen: