zaterdag 29 december 2007

zaterdag 29 december

Ilse had de sleutel van de croxpoort in een witte enveloppe opgeborgen en dat in de brievenbus gedropt en Emily telefoneerde met de vraag of ze in crox kon langskomen. Dat ze die performance op het fotokopieerapparaat nog een keer zou doen, had ze gezegd, en of ik wist hoe ze aan een fotokopieerapparaat kon raken. Bij Nieuwpoort hebben ze er wel een maar de machine bevindt zich ergens bovenin het gebouw, dat krijgen ze niet via de trap naar beneden, en bij Victoria eenzelfde scenario. Enfin, dat was dus gisteren. Ik had een hap frieten in mijn mond wat het gesprek enigszins bemoeilijkte.

Op het woonerf is niemand. Ik parkeer de fiets onder de neonsculptuur en stap naar de zaal achterin. De ruimte staat afgeladen vol met een spectaculaire verzameling maquettes. Het geheel oogt als een futuristische agglomeratie. Er zijn schaalmodellen van gigantische torens en bruggen en andere bouwwerken waartussen zich ook platforms en boomhutten en paalachtige constructies bevinden, koepels en koepels bovenop koepels, een boorplatform waar als een soort kruin een basiliek aan vastzit en er is ook een hutje met aanlegsteigers of misschien zijn het houten wandelpaden zoals je wel vaker in Japanse tuinen ziet. Sommige bruggen staan ondersteboven. Fragiele staketsels tekenen zich af tegen een rauwwitte bodem, de witte kolommen van een constructie die nog in de steigers staat, andere die in een ingebeelde hoogte ver boven het plafond van crox3 uitsteken, alles vervaardigd met karton en balsemhout en hier en daar een plankje. Er zijn ook stukken die voorlopig aan de kant bleven. Met schragen en planken hebben Jelle en Sarah voor werktafels gezorgd. Hier bevinden zich constructies in aanbouw. Naast het werkblad bevindt zich een kartonnen doos met allerlei gerief. Op de werktafels een assortiment van uiteenlopende benodigdheden, een schaar en een cutter, logisch, witte en blauwe tape, schroefboren, een kop koffie en een batterijoplader, houtlijm van pattex en klemmen om de stukken samen te houden. Op de andere werktafel staat nog een kop koffie. In een kleine koker bevinden zich schroeven en een recipiƫnt dat eerder gebruikt werd om plamuursel te mengen doet dit keer dienst als asbak.
De schuifdeur van de stockruimte staat wijd open. Misschien is Emily langsgeweest en heeft ze het plexiglas gevonden. Vlakbij een van beide werktafels staat een blauwe stoel met het opschrift I SIT AND WAIT, de dato 25/12. Dat was december 2005 en crox 131, een project van Joris Van der Borght. De bekisting werd in de corridor gedumpt. Stef moet z'n werk nog weghalen. Bovenop de afvalcontainer kwam een verlengsnoer terecht.

In een winkelstraat vlakbij het Belfort komt Marc aanstappen. Overal is een vloed van kooplustigen. Het gesprek komt op het voorstel om in de toekomst zowel met een artistieke als zakelijke adviesgroep te werken en dat Rob op aangeven van Frank het initiatief nam om de mailing eenvoudiger en efficiƫnter te maken. Een halve straat verderop Van Grinsven, hij komt met zevenmijlslaarzen uit een winkelzaak voor dameskleding stappen en begint over het schilderproject. Hij is er geweest toen we in de grote zaal die elektriciteitspanne hadden.

Geen opmerkingen: