zaterdag 8 december 2007

zaterdag 8 december

-Dag Olifant.
Ook vandaag is poes er als de kippen bij. En Olifant niet alleen, het geluid van de klokken van de Machariuskerk valt samen met de voetstappen van de eerste bezoeker, iemand uit Limburg die voor het Schilderproject komt, meer specifiek voor het werk van Carole Vanderlinden met wie hij een afspraak heeft. Hij runt een galerie in Heusden-Op-Zolder op het terrein van het voormalige mijncomplex, vanuit de galerie is een reusachtige terril te zien waarop wandelpaden zijn aangelegd. Poes nestelt zich op het platform van de kubusruimte, eerst op de zwartlederen directeurszetel, later in een kartonnen doos. Ik steek de straalkachel aan en zet een pot koffie. Carole springt binnen.
Een buitje roffelt over het dak. Olifant doet een dutje. De witte roos in een voor de helft gevuld glas van brouwerij Voisin, ter attentie van wie is onduidelijk, oogt nog net zo fris als twee weken geleden. Een groengerokte Sylvie Janssens en haar vriend springen binnen. We nemen een portfolio door waaraan ze speciaal voor de gelegenheid nog wat beeldmateriaal heeft toegevoegd, tekeningen, foto's en videostills waaruit, vindt ze zelf, niet zo heel erg veel af te leiden valt, 'moet je in het echt zien'. Er zijn bezoekers uit het Brusselse en het Waalse gewest. Zoƫ, Aurore, Appoline.
Olifant diep weggedoken in de kartonnen doos. Regen zeikt over het woonerf. Zephyros wringt z'n dweil uit.
Met Sophie Regali komt het gesprek op SLOW, een project van Marina Yee in het Hasselste Z33. Wat later An en Mercedes. An zegt dat iemand zei dat ge kunt zien dat het werk van Carole het werk van een vrouw is.
Ik zorg voor verse koffie en schuif Bollani in de hifi, voor de gezelligheid. Buiten is aan een stuk door het gekletter van regenwater te horen, wat met een verstopte dakgoot te maken zou kunnen hebben. Rond een uur of zes vallen Xavier, Benjamin en Emmanuel binnen, ook al uit Brussel. Ze vinden het schilderproject interessant tot zeer goed, 't is echt eens wat anders zeggen ze. Xavier van De Historiaens, die geen van beiden kent, vindt vooral Carole en Stef heel erg goed. Het gesprek komt op 'l'esprit de l'anarchie' en iets dat hier van nature volstrekt tegengesteld aan is: productontwikkeling, marketing. Een koehandel met politieke standpunten, marktstrategie als religie. In de kunstensector doet zich eenzelfde fenomeen voor en het journalistieke discours gaat hierin mee, over de inhoudelijke drijfveer van het artistieke discours wordt met geen woord gerept.
Xavier, Benjamin en Emmanuel hebben een assortiment kleine publicaties bij, een door Historiaens uitgegeven Jaarboek, jaargang 2005, en samples van een aantal concerten.
Een jongedame springt binnen, Cynthia heet ze, het is na sluitingstijd, ze zoekt een huisdier, een grijze kater. Olifant. Olifant die Elvis heet.
-Dag Elvis.
En Elvis Olifant, Olifant die de hele dag in een kartonnen doos een hazenslaapje deed.
Klaus is na veel omzwervingen weer in Gent belandt en huurt een kamertje in Ledeberg bij Nadine, een boerendochter uit de Westhoek. 'Gemaakt in 't wild, gedroogd in de zunne,' lacht ze. Een mailtje van Frank, de webmaster heeft het gastenboek, 'een spamvangnet', van de crox-site gehaald. Britta liet eerder al weten dat ze wat problemen met haar computer had, Lucia dat ze wat tijd zal vrij maken om uit te zoeken hoe het met de encyclopedie zit en Carole dat ze haar fiets morgen komt oppikken.

Geen opmerkingen: